Sastojci:
- 200 grama glatkog brašna
- 200 grama šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 40 g gorkog kakaa
- 175 grama maslaca
- 2 velika jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 150 ml kisele pavlake
Za čokoladni krem:
- 75 grama maslaca
- 175 grama kvalitetne tamne čokolade
- 300 grama šećera u prahu
- 125 ml kisele pavlake
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
- Pripremite sve sastojke na vreme, neka svi sastojci budu sobne temperature.
- Stavite u posudu omekšali maslac i šećer koji su prethodno stajali na sobnoj temperaturi i umutite ih.
- Dodajte jaja i sve ostale sastojke i sve dobro umutite pa prepolovite smesu i sipajte u dva kalupa od 20 cm koja ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje.
- Stavite da pečete u prethodno zagrejanoj rerni na 180°Celzijusa i pecite oko 30-35 minuta.
- Izvadite iz rerne i stavite da se hlade kalupima na rešetku za hlađenje pa nakon 10-15 minuta izvadite iz kalupa i pustite da se testo skroz ohladi.
Priprema čokoladne kreme:
- Na pari otopite maslac i čokoladu pa ostavite da se ohladi.
- U ohlađenu čokoladu dodajte kiselu pavlaku, ekstrakt vanile i prosejani šećer u prahu i sve dobro izmešajte.
- Ako je krem pregust dodajte kašičicu vruće vode, ako je mnogo redak dodajte još šećera u prahu.
- Stavite prvi biskvit na poslužavnik, premažite ga trećinom čokoladne kremE, prekrijte drugim komadom biskvita pa celu tortu premažite ostatkom čokoladne kreme.
- Dobro ohladite pre posluženja.