Roditelji, pažnja

6 metoda vaspitačice za disciplinu i dobar odgoj: Kod nje nema neposlušne i razmažene dece!

Ove metode pomažu da shvatite dečije osnovne potrebe, da im omogućite da uče i da se razvijaju i da unaprede svoje veštine i samopouzdanje

Vaše dete & vi
Autor:
6 metoda vaspitačice za disciplinu i dobar odgoj: Kod nje nema neposlušne i razmažene dece!
Foto: Profimedia

Nikada neću zaboraviti moje prvo iskustvo sa detetom koje je imalo vid poremećaja u ponašanju. Nije mogao da legne i da se odmara za vreme odmora. On je to vreme za odmor provodio za stolom slažući slagalice (bio je majstor za slagalice!) i pomagao oko sortiranja igračaka. Međutim, vreme odmora se koristi i kako bi se radnici odmorili i kako bi isplanirali radno vreme. Ovo dete bi me stalno prekidalo u priči sa roditeljima ili ostalim radnicima. Na kraju smo ostali vaspitači i ja odlučili da bi trebalo da ja odmaram na početku pauze dok se oni staraju o deci. A kada bih se ja vratila sa pauze (pod uslovom da se lepo ponašao dok sam bila odsutna), pridružila bih mu se u igranju do kraja pauze tako što bismo slagali njegove slagalice ili igrali neke tihe igrice.

- Kao roditelj, treba da organizujete sličan sistem podrške kako biste mogli u nekim momentima da se povučete i da se oslonite na nekog drugog (na svog partnera, na svoje roditelje, dadilju i slično).

6. Kada sve zakaže, napravite predah

Predah je od velike pomoći kod dece školskog uzrasta i mlađe. Izvucite dete iz situacije koja prouzrokuje stres ili bol. Napravila sam nekoliko mesta u učionici gde dete može da se povuče kada osećanja postanu prejaka za njega, pa nije sposobno da reši neki problem.

Ova mesta su privatna, udobna, ušuškana u ćoškovima učionice u kojima se nalaze mekani, ogromni jastuci, albumi sa slikama odeljenja, neke knjige i stvarčice koje mogu ublažiti nervozu, kao što su loptice za stiskanje, plišane igračke.

Srpski dečji psihijatar o vaspitanju i kažnjavanju: Da je batina dobra, ne bi izašla iz raja!

foto: Profimedia

Ovakva pauza bi trebalo da traje onoliko minuta koliko dete ima godina (osim ako dete ne zatraži da traje duže).

Kada vreme istekne, pitam dete da li zna zašto je bilo odvojeno od ostalih i pomognem mu da dođe do boljih rešenja problema. Kod kuće imam ovakva mestašca u dnevnoj sobi. Dajte im vremena da budu sami i učestvujte u nekim aktivnostima koje će umiriti dete i koje mu neće davati da se oseća krivim ili kažnjenim. To smiruje situaciju.

I eto: metode iz učionice koje funkcionišu i kod kuće. Ove metode pomažu da shvatite dečije osnovne potrebe, da im omogućite da uče i da se razvijaju i da unaprede svoje veštine i samopouzdanje.

Negativne metode podsticanja dobrog ponašanja, kao što su batine ili "tajm-aut", funkcionišu samo u početku zbog prvobitnog šoka deteta, ali vremenom gube svoju efikasnost.

Kada isprobavate navedene tehnike, imajte na umu da se ponašanje ne menja preko noći. Vaspitači kao ja rade na dnevnim rezultatima deteta. Ali, disciplina i vaspitanje je nešto za šta su potrebne godine učenja, prakse i vežbanja.

U ulozi roditelja može biti mnogo teže. Pohvalite sami sebe. Nađite podršku; dozvolite partneru, porodici i prijateljima da se uključe i zapamtite da nađete vremena za sebe kako biste napunili baterije.

(Zelena učionica / Aleksandra Ivković)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs