Obratite pažnju

Značaj puzanja kod beba: Odličan trening za mišiće, zglobove i kičmu!

Možda ne znate, ali bebe se rađaju sa refleksom puzanja, ali ako se ne stimulišu, vremenom će se želja ugasiti
Vaše dete & vi
14:18h Autor:
Značaj puzanja kod beba: Odličan trening za mišiće, zglobove i kičmu!
Foto: Shutterstock

Puzanje je dobro jer jača bebine mišiće, zglobove i kičmu. Kada beba počinje da puzi, trebalo bi joj obezbediti dovoljno prostora za avanturu po sobama, ali ujedno treba voditi računa da je garderoba koju nosi komotna kako bi nesmetano mogla da se kreće četvoronoške. Beba po pravilu, kažu pedijatri, ne bi trebalo da puzi po krevetu, već isključivo po podu na velikoj i stabilnoj površini zbog bolje koordinacije pokreta. Tepih, naravno, mora da bude čist i dobro fiksiran da se ne bi pomerao. Ako nemate tepih, nemojte previše da glancate parket, kako se ne bi po njemu klizalo. Trebalo bi da sklonite višak stvari kako bi bebac bio što bezbedniji.

Upomoć beba neće da puzi

Možda ne znate, ali bebe se rađaju sa refleksom puzanja, ali ako se ne stimulišu, vremenom će se želja ugasiti. Puzanje se postepeno razvija kroz položaje bebe dok leži na stomaku. Neka deca preskoče fazu puzanja i počnu odmah da se uspravljaju i stoje, ali bez obzira na to da li će puzati ili ne i koliko će trajati ova faza, treba ih stimulisati na puzanje kada počnu da pokazuju interesovanje za okolinu.

Beba neće želeti da puzi, ako je u prvih šest meseci života uopšte niste stavljali na stomak. Razlog što ne želi da puzi povezan je sa time, što beba nije naviknuta ležanje na stomaku. Zato će ona sigurno pružati otpor, ako krenete da je učite da puzi. Nažalost većina roditelja odustaje od učenja deteta da puzi, ako je bilo nekoliko bezuspešnih pokušaja. Da bi zauzela četvoronožni položaj, beba prvo treba da nauči da se uspravi u potrbušnom položaju, da se oslanja o opružene ruke kako bi mogla da prebacuje težinu napred-nazad. Zatim treba da se bočno pomera i okreće u krug kao kazaljke na satu, pa tek posle da puzi. Ukoliko nije postupno prošla sve ove faze, verovatno će početi da baulja ili da se rukama odguruje i kreće pomeranjem u nazad.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kojim vežbama možete pomoći bebi da nauči da puzi?

Kako bi zauzela četvoronožni položaj beba mora da ima dobar oslonac na rukama što se postiže odizanjem tela od podloge. Na ovaj način beba je primorana da se oslanja o dlanove. A ako se ne oslanja na dlanove o podlogu treba da joj fiksirate ruku da bi osetila oslonac dlanom. Najbolje ćete je za ovu vežbicu stimulisati igračkom da podigne drugu ruku. Da bi krenula napred bebica treba naučiti da rukom poseže za igračkom koja je malo izvan njenog dohvata. Ako je beba nesigurna i posle ovih vežbica, pridržavajte joj grudni koš, jer na taj način dajete oslonac bebi i olakšavate joj održi u četvoronožnom položaju. U četvoronožnom položaju podižite bebin stomačić da bi počela da se oslanja na kolena i natkolenice.

Napomena

Vežbe bi trebalo da radite u uslovima u kojima će beba puzati, odnosno na podu koji ne klizi i koji je obložen kako bi ublažio eventualne udarce glavom o pod pri padu. Garderoba ne sme da bude ni uska, ali ni preširoka, jer bebac može da zapne za nju.

Strpljenje je najvažnije

Ako beba i posle ovih vežbica negoduje i buni se što mora da puzi, sigurno će tražiti da je uzmete u naručje. To nikako ne radite, već strpljivo sedate sa njom na pod i animirajte je omiljenim igračkama. Da bi se pravilno razvijala bebi je potrebna sloboda kretanja. Iskustva stručnjaka koji prate razvoj dece, neosporno govore da je puzanje izuzetno važno za pravilan razvoj motorike. Ako primetite da vaša beba stalno plače kada je stavite na stomak ili se odmah sa stomaka okrene na leđa, obavezno o tome obavestite lekara.

Značaj faze puzanja

Puzanje nije neophodan preduslov za hodanje, ali je odličan trening za mišiće, njihovu snagu i elastičnost. Nakon kretanja po ravnom, dete će savladati sve prepreke koje mu se nađu na putu, na kraju će puzati uz stepenice. Sa razvojem kretanja raste i radoznalost, pa ako sakrijete igračku kojom se igralo, dete će je tražiti učeći istovremeno prostorne odnose, napred, nazad, dole, napolju, unutra. Traženje i nalaženje je složena vežba koncentracije i pamćenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs