Trudnice, stop cigaretama

Pušenje tokom trudnoće utiče na osobine potomaka

U periodu od devet meseci dojenčad majki koje su uspele da prestanu da puše za vreme trudnoće manje su sklona nepredvidivom ponašanju i stresnoj reakciji kada se suoče sa novom situacijom
Vaše dete & vi 26.08.2013. - 10:16h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstock

Britanski naučnici su otkrili da su majke koje prestanu da puše za vreme trudnoće sklonije rađanju zdravije dece u poređenju sa onim trudnicama koje nastave da puše.

 

Istraživači sa Univerziteta Jork proučavali su više od 18.000 beba da bi odredili da li je pušenje njihovih majki imalo bilo kakav efekat na njihovu sposobnost.

 

Pri tom je otkriveno da su u periodu od devet meseci dojenčad majki koje su uspele da prestanu da puše za vreme trudnoće manje sklona nepredvidivom ponašanju i stresnoj reakciji kada se suoče s novom situacijom.

 

Naprotiv, deca strastvenih pušača sklonija su teškoj i osetljivoj naravi.

 

U članku objavljenom u časopisu Journal of epidemiology and Community Health, istraživači su istakli da hemikalije koje se prenose na nerođenog potomka za vreme pušenja mogu da utiču na njegove osobine i ponašanje.

 

Novi podaci pokazuju da u Britaniji 11 odsto žena nastavlja da puši tokom trudnoće uprkos činjenici da se zna da se zbog pušenja rađaju manja deca, da se javljaju problemi u razvoju i astma.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...