Neshvaćeni nevaljalac

Zločesto dete: Šta kada se milo jagnje pretvori u tvrdoglavog vragolana?

U dečijoj naravi je da testiraju granice i da pritom, kao i mi, učine i po koju grešku. Kako živeti sa zločestim djetetom? Neugodne situacije oterajte dobrim smislom za humor. Pogledajte naše savete
Vaše dete & vi
12:00h
Zločesto dete: Šta kada se milo jagnje pretvori u tvrdoglavog vragolana?
Foto: Shutterstock

Svako dete je mali individualac, ali ma koliko bili posebni, svi imaju istu crtu – u najgorem mogućem trenutku napraviće najgoru moguću stvar. Od prve godine života deca istražuju granice i iako su mnogi roditelji zabrinuti zbog toga, to je normalno ponašanje. To je znak da deca polako shvataju svet oko sebe i određuju što je dobro a što loše. U takvoj situaciji jedino što možete je da ostanete mirni i nežno ih gurnete na pravi put.

Baci, gurni, ugrizi

Uživate u kafi sa prijateljicama i pogled vam skrene na vašeg malog anđela koji stoji sa plastičnim čekićem iznad glave drugog deteta. Nemojte odmah misliti da je vaše dete nasilno i zlonamerno – to je jednostavno njegov način komunikacije s drugim detetom koje mu je zauzelo teritoriju. Deca ne razumeju da udaranje i guranje boli, zato svojem detetu morate pomoći da to shvati. Spustite mu se pred lice i recite: Bacanje i guranje boli. Nemoj to više da radiš.

Možda vas neće odmah razumeti, ali ako mu nekoliko puta ponovite, poruka će sigurno dopreti do njega. Kada ga vidite da se mirno igra, ne zaboravite da ga pohvalite. Tako će zapamtiti da je pozitivno biti dobar, a vi se nakon toga možete vratiti kafi i ćaskanju.

To je moje!

Igranje s drugom decom čini se odlična ideja sve dok mali gost ne uzme omiljenu igračku vašeg deteta i odjednom se vrata pakla otvore. Stručnjaci tvrde da je sasvim normalno što dete odbija da deli stvari. Na kraju, šta ono ima od toga? Pomozite mu da shvati da je deljenje lep čin, ali ako to ne upali, tehnike odvlačenja pažnje sigurno hoće. Dok se gost igra sa njegovim avionom, vi ga zabavljajte drugom igračkom.

Mali kradljivac

Na pola puta do kuće spustili ste se zapita zašto je vaše dete neobično mirno i tiho. Kad ono – šok! Očigledno je da je vaše dete obavljalo kupovinu zajedno sa vama. Šta ćete učiniti? Deca ne razumeju pojam novca, pa tehnički ono nije učinilo ništa loše. Samo je oponašalo vas u kupovini. Nežno mu objasnite da stvari koje je uzeo ne pripadaju vama i da ih morate vratiti. Vratite stvari trgovcu i pohvalite posle svoje dete što je vratilo ukradene stvari. Lik blagajnika podsetiće ga da takve stvari ne sme raditi. Pokušajte se i kod kuće igrati prodavnice kako bi vaše dete usvojilo pojam novca i plaćanja.

Stub srama

Vrištanje u prodavnici, kotrljanje po podu u pošti, provale besa u mirnom restoranu. Ništa nije toliko ponižavajuće i sramotno kao predstava koju vam je priredilo vaše dete. Zbog znatiželjnih pogleda sa strane poželećete da se zemlja pod vama otvori. Deca vrlo brzo uče, ali imaju ograničen rečnik, zato često ne mogu da izraze šta ih čini nervoznim. Najpre se pobrinute za detetovu sigurnost: pomerite ga od gužve ili površina od koje bi mogao lupiti glavom. Nemojte mu držati pridike, već ga zagrlite i smirite. Ako vrištanje ne prestane, iznesite ga napolje, neka se izvrišti do kraja. Da, mnogi će ljudi buljiti u vas, ali ostanite mirni i niko neće misliti da ste loš roditelj.

Opsesija sopstvenim izlučevinama

Skidanje gaćica u prodavnici, razmazivanje kakice po zidu, mokrenje na igralištu...Ako vaš mališan radi upravo ove stvari, znači da je u fazi upoznavanja sa sopsvenim telom, zato nemojte za to vezitati nikakva negativna značenja. Nemojte se zgražati, nego mu objasnite da se veš ne spušta u javnosti i odvucite mu pažnju na nešto drugo. Ako ne dobije vašu reakciju, uskoro će izgubiti zanimanje za skidanjem i naučiti kada i gde je prihvatljivo biti go i ići u toalet.

Neprijatna pitanja u javnosti

Zašto je ova gospođa debela, mama? Zašto Marko nema tatu? Zašto je ovaj čovek u invalidskim kolicima? Pitanja je bezbroj. Ova pitanja su neprijatna, ali vaše dete nije svesno toga – ono je samo prirodno znatiželjno, što je dobar znak. Nemojte ga ućutkivati, nego mu iskreno odgovorite. Možete mu reći: Svako je drugačiji. Tako ćete mu usaditi misao da je svaki čovek jedinstven i jednako vredan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs