Faze razvoja

Iz meseca u mesec: Koliko beba treba da dobije na kilaži?

Ukoliko niste sigurni da li vaš mališan ima dovoljno kilograma za njegov uzrast, pogledajte naš kalendar razvoja iz meseca u mesec, kao i predlog jelovnika u različitim fazama
Vaše dete & vi 06.12.2014. - 21:25h Autor: Yumama.com
Foto: Thinkstock

Održavanje normalne težine u prvoj godini detetovog života može biti teže nego što se čini. Beba može da odbija dojku, količina proizvedenog mleka može biti nedovoljna, a njegov kvalitet slab. Kada dođe vreme za čvrstu hranu, onda možete upasti u zamku da forsirate konzumiranje jedne grupe namirnica dok je druga zaspotavljena, prenosi Yumama.com.

 

OVDE saznajte trikove kako da beba prespava celu noć!

 

Takođe, tu su i eventualni bebini zdravstveni problemi koji vam mogu otežati pravilno formiranje navika u ishrani i održavanje bebine idealne težine. Imajte na umu da je najvažnije pažljivo pratiti uputstva detetovog lekara i da beba bude zadovoljna, zdrava i sita. Kako biste to postigli, trebalo bi da znate koliko je normalno da dete bude teško u kojoj fazi razvoja.

 

Prvi mesec

Tokom prvih šest meseci, normalno je da se dete ugoji između 140 i 200 grama nedeljno, kao i da poraste oko 2,5 centimetra, ukoliko nemate probleme s hranjenjem. u ovom peroidu, dete bi trebalo da pije majčino ili adaptirano mleko, a ne postoji neki opšti obrazac za to koliko bi često u koje vreme trebalo hraniti bebu, ali eksperti ističu da je neki okvir između osam i dvanaest hranjenja dnevno, odnosno na dva do tri sata.

 

OVDE pročitajte pismo budućeg tate koje će vas i te kako dirnuti!

 

Drugi mesec
Dete bi trebalo da umereno povećava svoju telesnu masu svake nedelje. Ukoliko se brinete da vaša beba ne dobija dovoljno mleka i hranljivih materija, obratite se lekaru. Nikako ne uvodite čvrstu hranu ovako rano jer postoji način da se izborite sa svakim problemom i da vaša beba pravilno napreduje.

 

 

Treći mesec
U ovoj razvojnoj fazi, beba se više neće gojiti umereno, već treba očekivati da nedeljno dobije 170 grama!

 

OVDE saznajte pet malo poznatih stvari o deci - svaki roditelj treba da zna!

 

Četvrti mesec
U ovom periodu beba pokazuje da je spremna za čvrstu hranu: ona sama podiže glavicu, može da sedi (uz malu maminu pomoć) i pokazuje interesovanje za ono što vi jedete. Uz majčino i (ili) adaptirano mleko, njenoj ishrani dodajte voće i povrće, a potom i žitarice. Imajte na umu da je važno postepeno uvođenje različitih grupa namirnica.

 

Peti mesec
Između petog i šestog meseca, dete bi trebalo da ima duplo više kilograma nego na rođenju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...