Potrudite se

6 načina da sačuvate dete od prehlade: Pranje ruku, slojevito oblačenje i vitamini su najvažniji!

Ni po koju cenu ne šaljite bolesno dete u školu i svaki dan se postarajte da se dovoljno ispavaju, jer san obezneđuje i snagu i zdravlje
Vaše dete & vi
10:24h Autor:
6 načina da sačuvate dete od prehlade: Pranje ruku, slojevito oblačenje i vitamini su najvažniji!
Foto: Thinkstock

Prelazni vremenski period pogađa imuni sistem i dece i odraslih, a stalno pribegavanje lekovima nije zdravo za njih. Zato je potrebno da naučite svoje mališane šta treba da rade kako bi se što više zaštitili od prehlada i gripa i kako da čuvaju imunitet jakim.

1. Higijena

Naučite decu koliko je higijena važna. Pranje ruku je najvažnije od svega, jer se zarazne klice nalaze svuda, naročito u vrtiću i školi, gde deca provode dobar deo dana - piše Parents.com.

2. Bez deljenja posuđa

Svi težimo da naučimo mališane da ne budu sebični i koliko je važno deliti sa drugima, ali morate ih naučiti da su određene stvari ipak za samostalnu upotrebu. Usadite im naviku da čaše, flašice i escajg ne pozajmljuju nikom.

5 prirodnih načina za lečenje prehlade i glavobolje ptkrijte OVDE.

3. Oblačenje i ishrana

Tokom jeseni uvek oblačite decu slojevito. Često se dešava da jutro bude hladno, a popodne otopli, pa je poželjno da deca mogu da skinu jedan sloj odeće kada se temperatura podigne, jer ako hodaju oznojeni na vetru, veoma lako će se i prehladiti.

4. Ishrana

Vodite računa da deca svakodnevno unose materije i vitamine ključne za jak imunitet, kako bi se izbegle dosadne prehlade ili postigao brži oporavak.

OVDE pročitajte recept za eliksir od limuna, đumbira i meda, koji sprečava prehlade i jača imunitet!

5. Dovoljno sna

Ovo može biti najproblematičnije za roditelje i decu. Često se dešava da se deci ne spava kada bi trebalo, žele da ostanu duže budni jer roditelji ne spavaju i slično. Ali, cena toga plaća se već sledeći dan, pa morate naći način da decu smestite u krevet na vreme, u zavisnosti od toga kada moraju da se probude. Važno je da sledećeg dana imaju dovoljno snage da izdrže u školi, što jako pozitivno utiče na zdravlje.

6. Ne šaljite bolesno dete u školu ili vrtić

Ovo nikako ne smete raditi! Pustite dete da se oporavi kod kuće - brže će se osloboditi prehlade i neće zaraziti drugu decu. Ako smatrate da je važno da po svaku cenu prehlađeno ode među drugu decu, samo se stavite u kožu drugih roditelja - kako biste se vi osećali da znate da je neka mama poslala dete sa gripom u školu koje je zarazilo vašeg mališana?

A 5 zanimljivih načina na naučite dete dobrim navikama, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs