Postoji rešenje

Higijena, fizička aktivnost, zdrava ishrana: 5 zanimljivih načina da naučite dete dobrim navikama!

Nije lako ubediti mališane da ne odustaju od dobrih navika, upravo zato što im je teško objasniti zašto su one neophodne, ali ukoliko im sve interpretirate na zanimljiv način, naučićete ih vrlo važne životne lekcije na duge staze
Vaše dete & vi
09:56h Autor:
Higijena, fizička aktivnost, zdrava ishrana: 5 zanimljivih načina da naučite dete dobrim navikama!
Foto: Thinkstock

Postoji razlog zašto je obrnuta psihologija jedan od najstarijih trikova koji roditelji koriste u vaspitanju dece, ali uglavnom se sve svodi na nadmudrivanje i postizanje cilja korišćenjem metoda kazne i nagrade.

Ali, ukoliko želite da naučite svoje mališane važnim lekcijama, razmislite o ovih 5 ideja i metodama kako da ih dete uspešno savlada i trajno razvije kvalitetne životne navike - piše PopSugar.com.

Loše navike roditelja ostaju u DNK deteta, čak iako ste ih se davno odrekli! Detalje pročitajte OVDE.

Cilj: Lepi maniriMetoda: Policajac

Ništa deci ne pruža više zadovoljstva od osećaja da su oni zaduženi za neku promenu. Kupite im dečju policijsku značku i uputite da se jedan dan kod kuće ponaša kao policajac i piše kazne mami, tati ili bilo kom članu porodice koji zaboravi da kaže "molim te" kada nešto traži, priča sa punim ustima ili prekida drugog u pola rečenice. Tako će se dete brinuti da ni ono samo ne radi iste stvari, kako ne bi zaradilo kazne kada drugi član porodice preuzme ulogu policajca.

OVDE pročitajte 25 zanimljivijih načina da pitate dete kako je bilo u školi - budite deo njihovog odrastanja!

Cilj:

Pravilna higijenaMetoda: Dobra i čista zabava

Sa pravim igračkama, nalepnicama i malo muzike, ne tako omiljeni zadaci poput pranja ruku, kupanja i pranja zuba mogu izmamiti osmeh na lice deteta. Deca žele da budu nezavisna, a vama može laknuti kada shvatite da se ne morate svaki dan ubeđivati sa njima zašto je pranje zuba važno. Kupite im zanimljivu četkicu koja im se dopada, unesite radio u kupatilo i odredite vreme koliko mališan treba da pere zube, na primer, dok se pesma ne završi.

3 saveta kako da sprečite karijes i sačuvate blistav osmeh, otkrijte OVDE.

Cilj: Pametno korišćenje novcaMetoda: Noćna igra

Porodično igranje društvenih igara je odličan način da provedete kvalitetno vreme zajedno. A da biste dete naučili kako se novac pravilno raspoređuje, potrebna vam je samo mala, dodatna strategija. "Monopol" je klasična igra zasnovana na finansijskom konceptu - kupovini, prodaji, iznajmljivanju, plaćanju poreza, donacijama u dobrotvorne svrhe i štednji za slučaj da vam sreća okrene leđa. Održavajte dobru atmosferu, ali iskoristite svaku šansu da pokažete detetu kako se pravilno i razumno troši i zašto je štednja važna u stvarnom životu.

OVDE pročitajte kako da naučite da štedite zajedno sa vašim partnerom.

Cilj:

Zdrava ishranaMetoda: Dodavanje zdravih namirnica jelima koja vole

Ovo može biti malo teže, naročito ako je vaš mališan izbirljiv što se hrane tiče. Ali, postoji dosta ukusnih, hranljivih namirnica, čiji dobar ukus deca ne poznaju dok ne probaju. Budući da deca često ne žele ni da probaju nove stvari, pokušajte da ubacite neki zdrav sastojak u jelo koje oni već vole. Na primer, dodajte malo kinoe u krem čorbicu koju obožavaju. U lazanje ubacite i jedan sloj spanaća - neće ga ni primetiti.

A 10 izvanrednih recepata za jela sa paprikom preuzmite OVDE.

Cilja: Fizička aktivnostMetoda: Potražite pomoć

Moguće da imate malo poteškoća da odvojite dete od računara i odvedete na košarkaški teren ili trčanje. Ali, ukoliko imate rođaka ili komšiju koji ima 15-16 godina i uz to voli vaše dete, eto rešenja! Deca obožavaju tinejdžere, vole da provode vreme sa njima i da se ugledaju na njih. Potražite dobar primer među tinejdžerima koje poznajete, nekog u koga ste sigurni da mu poverite dete na nekoliko sati za bavljenje fizičkim aktivnostima. Dete će ih zavoleti i vremenom samo tražiti da se igra napolju, umesto ispred ekrana.

Zašto deca treba da provode više vremena napolju, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs