pogledajte

JEDAN OD NAJPOZNATIJIH EKSPERIMENATA KOJI JE IKADA SPROVEDEN: Otkriva šta se dešava sa bebom kada radimo jednu stvar

Eksperiment koji otkriva šta se dešava sa bebom kada majka ne obraća pažnju na nju oduševio je javnost.

Vaše dete & vi
Autor:
JEDAN OD NAJPOZNATIJIH EKSPERIMENATA KOJI JE IKADA SPROVEDEN: Otkriva šta se dešava sa bebom kada radimo jednu stvar
Eksperiment koji otkriva šta se dešava sa bebom kada majka ne obraća pažnju, Foto: Printscreen Youtube/ Save the Children’s Resource Centre

Jedan od najpoznatijih eksperimenata koji su ikada sprovedeni jeste "Eksperiment mirnog lica". Naime, ovaj ekspreriment sprovodi se na sledeći način: majčino lice treba da bude potpuno mirno i bezizražajno, kako bi izazvalo određenu reakciju kod bebe.

Tokom 1970-ih, profesor psihologije dr Edvard Tronik i njegove kolege prvi su odlučili da testiraju hipotezu da su bebe (obično od 2 do 6 meseci) aktivni učesnici u društvenoj interakciji, a ne pasivna publika, piše Zadovoljna.rs

Eksperiment je dokazao da su bebe sposobne da se uključe u dvosmernu komunikaciju kako bi promenile majčino ponašanje.

Društvene mreže oživele su ovaj eksperiment koji je dirnuo veliki broj ljudi. Važno je da vidimo koje su posledice roditelja koji ne reaguju na bebu jer to pokazuje koliko su osetljive i koliko smo svi nekada bili (i još uvek smo u određenoj meri). Najtužniji deo je na kraju kada beba odustane od pokušaja da privuče njenu pažnju – zbog toga se kada odrastemo povlačimo.

"Ovo je podsetnik da se klonimo elektronike oko naših mališana", "Ozbiljno sam osetila da je dete na nekom nivou traumatizovano", komentarisale su majke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs