kada roditi drugo dete

KOLIKO GODINA JE IDEALNA RAZLIKA IZMEĐU DECE? Mišljenja su podeljena, a na OVE stvari bi trebalo da obratite pažnju

I da ih rađate jedno za drugim ili pravite razmak od deset godina, sve što odlučite je dobro, ali zapamtite: ljubav, pažnja i posvećenost važe za baš svaku odluku.

Trudnoća
Autor:
KOLIKO GODINA JE IDEALNA RAZLIKA IZMEĐU DECE? Mišljenja su podeljena, a na OVE stvari bi trebalo da obratite pažnju
Koliko godina je idealna razlika između dece?, Foto: Shutterstock

Deca su plod roditeljske ljubavi, pa iako se često govori o planiranju porodice, prva beba dolazi na svet relativno brzo nakon stupanja u brak. Prvo dete, prvenče, obično stiže neplanirano, a neretko i tokom same veze partnera.

Kada se život ustali, partneri vremenom dobiju želju za prinovom, još jednim detetom ili više dece. I svi se redom pitaju: kada je pravo vreme za drugo dete? Kolika vremenska razlika između dece je idealna? Pravog odgovora nema, ali ima dobrih razmišljanja na ovu temu.

Druga Trudnoća
foto: Shutterstock

Dolazak deteta znači krucijalnu promenu, prekid karijere žene, veliku odgovornost, nespavanje, ali i promene u njenom telu. Često roditelji žele da razlika između dece bude mala kako bi sve ove propratne obaveze pregurali "o istom trošku" i negovali dve bebe.

Tako na obe strane istovremeno prolaze kroz sve dečje bolesti, odlazak u vrtić, roditeljske sastanke, pubertet... Međutim, ima onih kojima prija da razlika između mališana bude veća da bi upijali sve radosti roditeljstva, oporavili se od stresnih situacija i sa većom energijom na svet doneli drago biće. Najzad, kod mnogih porodica razlika bude i veća od deset godina, tako da oba deteta zapravo odrastaju kao jedinci. Mlađe kreće u školu kad starije krene na studije, i tek je to zanimljiva situacija!

Druga Trudnoća
foto: Shutterstock

Ginekolozi smatraju da žena iz medicinskih razloga ne bi trebalo da žuri u drugu trudnoću i da sačeka barem 18 meseci da joj se oporavi materica. To posebno važi za porođaje carskim rezom, kada nova trudnoća dolazi na već oslabljeni zid ovog organa, pa bi moglo da dođe do komplikacija i prevremenog porođaja.

Stručnjaci se slažu u jednom: ne postoji savršena vremenska razlika između dva deteta. Kod svih porodica to je individualno i zavisi od bezbroj ličnih, socijalnih, psiholoških i ekonomskih faktora. Međutim, sve ima svoje dobre i manje dobre strane, pa o njima vredi mudro razmišljati i dobro ih proučiti.

Ako je razlika između dece manja od dve godine, obaveze se dupliraju, nema dovoljno sna, mališani traže duplu pažnju, nivo stresa se pojačava, troškovi su veći, pomoć baka-servisa je neophodna, a dok starije dete proslavlja prvi rođendan, mama sa stomakom do zuba organizuje tu važnu proslavu. Može da se pojavi i ljubomora kod nešto starijeg klinca, a previše je mali da razume dolazak bate ili seke.

Ovakvi slučajevi mogu da opterete ionako umorne roditelje, ali dobre strane male razlike među decom jesu te što rastu i igraju se zajedno i prolaze iste faze odrastanja istovremeno. Roditeljima je sve sveže u glavi, od menjanja pelena do vožnji kolica, sve je kao na traci. Onda mama i tata odjednom shvate da su im deca poodrasla i da sada imaju više vremena za sebe i druge planove.

Druga Trudnoća
foto: Shutterstock

Ukoliko između dece napravite razliku od dve ili tri godine, to se smatra možda najpopularnijim. Majka je oporavljena od prethodne trudnoće, ispavana je i spremna za prinovu. Imaće energije za novu bebu, a prednost ove razlike je i praktična: drugo dete komotno može da nosi odeću prvog, tako se i troškovi smanjuju. Starije dete shvata da ima mlađeg u kući, privrženost između dece postaje velika. Ono što je najnapornije jeste da treba prebroditi neprekidna pitanja trogodišnjaka i njihovu znatiželju, a pritom izneti novu trudnoću. Strpljenje je ovde najbolji saveznik.

Kada je razlika četiri i više godina, ništa između dece neće teći istovremeno. Odlična stvar je što roditelji, i pored starijeg deteta, imaju vremena za bebu, a starije im može i pomoći. U ovom slučaju nema ljubomore, jer starije dete već kreće u školu dok mlađem menjate pelene, pa će bebica biti svima zanimljivo iskustvo. Roditelji se podsećaju nekadašnjih dana negovanja bebe, što ih sjedinjuje. Ipak, ne treba dozvoliti da se starije dete oseća zanemareno i da mlađe privlači svu pažnju. Tu se mogu pojaviti problemi, pa istom količinom pažnje treba obasuti oba deteta.

Druga Trudnoća
foto: Shutterstock

Najzad, ako je razlika veća od 10 godina, budite svesni da ste roditelj odraslog deteta i bebe istovremeno. Počinjete nešto iz početka, a već ste se ostvarili na polju roditeljstva. Ljudi prosto požele bebu posle toliko godina, i to je divno. Većina starije dece će je obožavati. Jedini problem je generacijsko mimoilaženje, koje je prisutno neko vreme, ali se to uvek kasnije prevaziđe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs