volite svoje bližnje

Zašto je lakše biti starije dete: Ovo su najčešće greške roditelja, a jedna je kobna!

Roditelji nekada nesvesno greše

Vaše dete & vi 02.12.2019. - 12:37h Autor: Stil
Foto: Profimedia

U narodu važi pravilo da porodice u kojima je razlika u godinama među decom mala čuvaju dva ili tri deteta odjednom, ali ukoliko je razlika velika, oni svako dete odgajaju posebno. 

 

Roditelji nisu uvek spremni za rođenje svog prvog deteta - greške iz mladosti i psihološka nezrelost negativno mogu uticati na dete. Upravo tada se javlja osećaj da se na prvom detetu "uče", a to je zapravo i greška.  Prvo dete će imati zabrane, pritisak i sputavanje u formiranju "svog ja", dok će drugom detetu sve biti dozvoljeno uz mogućnost slobodnog izbora. 

 

Glavna greška roditelja je što najviše pažnje usmeravaju ka najstarijem detetu, ali i kada je razlika u godinama između 8 i 12, deca istovremeno doživljavaju različite krize. Tada je jedno već u adolescentskom periodu i roditelji se susreću sa iznenadnim promenama u ponašanju, a dete od 3 godina oseća nedostatak pažnje, a majka i otac ne znaju kako da se izbore sa ovakvim iskustvom.

Prednost u očuvanju deteta velikih razlika u godinama je svakako pomoć starijeg u odrastanju bebe. Međutim, ovde se ne treba napraviti greška. Odgovornost i briga i dalje je na teret roditelja, a nikako ne smete sa postizanjem punoletstva starijeg deteta prebaciti sav teret na njega, jer to jednostavno nije samo njegova dužnost i obaveza.

 

Lični prostor 

 

Ozbiljno pitanje kojim roditelji treba da se pozabave je obezbeđenje izdvojenog prostora u vidu odvojenih soba za svoju decu.  Ukoliko ovo nije izvodljivo, onda je bitno izvršiti zoniranje, po kome bi svako dete dobilo jasne granice svog prostora i naučilo da poštuje tuđe stvari i lični prostor. 

 

Takođe, praviti razlike u smislu "on to može uraditi jer je stariji", nije dobro . 

Porodica treba da ima svoj sistem u kome svaki član ima podjednaka prava da izrazi svoja osećanja, želje, ali što je najvažnije i ono što ne želi. Stariji ne mora uvek da se pokorava mlađem i da mu udovoljava. Bitno je umeti pregovarati u okviru porodice. 

 

Ipak, ono što je ključno jeste to da volite svoju decu i svog partnera i nikada ne zaboraviti da porodica teba biti izgrađena na principima ljubavi, brige i nežnosti. 

 

(Sti.kurir.rs)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...