stigla je prva beba!

6 RAZLOGA OKO KOJIH SE UVEK SVAĐAJU NOVOPEČENI RODITELJI: Jedna greška dovodi do razdora među partnerima, a SVI JE PRAVE

Nije lako da briga o bebici bude podeljena na ravne časti, ali se samo dogovorom sve postiže.

Vaše dete & vi
Autor:
6 RAZLOGA OKO KOJIH SE UVEK SVAĐAJU NOVOPEČENI RODITELJI: Jedna greška dovodi do razdora među partnerima, a SVI JE PRAVE
Foto: Shutterstock

Retki su mladi parovi koji bez trzavica dočekaju svoju prvu bebu. Menja se čitav način života i ne podnose lako svi takvu situaciju. Umor nakratko zaseni ljubav, pa često dolazi do manjih ili većih rasprava. Donosimo one najtipičnije rasprave, kao i načine njihovog rešenja.

SPAVAŠ VIŠE OD MENE

Koliko god ravnopravne bile, mame su obično više angažovane oko bebe i češće se noću bude da nahrane i presvuku novorođenče. Trzaju se na svaki bebin šum. Uvek su kod kuće dok su na porodiljskom odsustvu. Očevi idu na posao, a kad se vrate, zatiču svoje supruge neispavane i često nervozne. I tate su umorne od posla, tako da sudar dva umora dovodi do svađa ko je više spavao i ko bi trebalo da se odmori. Svima je, naravno, potreban san, zato je najbolje napraviti dogovor o tome. Očevi bi trebalo da budu saosećajniji prema suprugama, da stave "dušu na muku" i omoguće im više sati sna.

prvo dete
foto: Shutterstock

NIŠTA NE RADIŠ KAKO TREBA

Onaj ko više brine o bebi - najčešće mama, smatra da najbolje zna kako dete treba nahraniti, prepoviti, okupati i poigrati se s njom. One su nezgodni čuvari, pa svako odstupanje od njihovog načina negovanja doživljavaju kao opasnost po bebu. Vise nad glavom očevima i neprekidno im prigovaraju. Neka svako ima svoj način na koji brine o detetu, a mala odstupanja mogu da se tolerišu. Neće jedna pogrešno stavljena pelena da naudi bebi. Tate nikad neće naučiti ako im mame stalno govore da sve rade pogrešno. Jednom im pokažite i sklonite se, naučiće.

prvo dete
foto: Shutterstock

RADIM VIŠE OD TEBE

Nema tog mladog para koji brzo nakon rođenja bebe ne počne da broji šta je ko sve uradio tog dana. Statistika uvek ide u prilog majkama, koje uz to obavljaju i kućne poslove. Umesto da se broje, najbolje je napraviti spisak obaveza i na miru podeliti poslove i dogovoriti se ko će šta da radi.

NOĆI BEZ VOĐENJA LJUBAVI

Premorene i neispavane od noćnog bdenja nad bebicom, žene često nemaju snage da budu vatrene ljubavnice svojim muževima. Nekada i tate od promene načina života izbegavaju seks. Toga je uvek bilo i biće. Umesto da budu ljuti jedno na drugo, mogli bi da porazmisle o promenama vremena vođenja ljubavi, pa da zamene noć za dan i u vreme koje im odgovara razmene strasti. Mamama je svaka romantična promena zlata vredna, zato bi očevi trebalo da naprave atmosferu u kojoj nema pelena, cucli i portikli. Želja za seksom brzo se vrati.

prvo dete
foto: Shutterstock

NIKO DA MI KAŽE HVALA

Očevi koji izdržavaju porodicu često su na udaru i pod pritiskom da joj obezbede pristojan život. Imaju utisak da to njihovim suprugama nije dovoljno i da ne cene njihov trud, pa u kući vlada zategnuta atmosfera. Idealno je da parovi imaju dobru komunikaciju, razgovaraju o problemima, a najviše će koristiti da jedno drugom odaju priznanje i zahvale se na sitnicama: na primer, ukoliko on opere posuđe, ona njega iznenadi palačinkama.

prvo dete
foto: Shutterstock

PUSTI TAJ TELEFON

Kad vreme koje treba posvetiti porodici partneri provode kuckajući na mobilnom telefonu i čitajući objave na društvenim mrežama, to je baš loša slika. Deci treba posvetiti svaki slobodan trenutak. Brzo rastu i tužno je da ih dobro ne upoznamo dok su mali. A i partnera ne treba zanemariti jer je svaki zajednički proveden trenutak dragocen. Zato gledajte da posao ne donosite kući.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs