Ovo su 6 neobičnih simptoma trudnoće: Nikome ne bi palo na pamet da je u pitanju drugo stranje

Ovo su šest neobičnih simptoma koji na prvu ruku deluju bezazleno, a zapravo ste sve vreme trudne.

Trudnoća
15:51h Autor:
Ovo su 6 neobičnih simptoma trudnoće: Nikome ne bi palo na pamet da je u pitanju drugo stranje
Foto: Shutterstock

Neke trudnice brinu kada dožive čudne simptome. Ali nema mesta panici. Svaka žena ima svoje prenatalno iskustvo. Neki znaci trudnoće su "školski", a neki potpuno neočekivani. Pogledajte šest manje poznatih simptoma.

Naleti vrućine i znojenje

Jeste li čuli za trudnički sjaj? To nije mit. Sjaj trudnoće zaista postoji. Tokom trudnoće, zapremina krvi se može povećati i do 50 procenata. To dovodi do toga da se obrazi prirodno zarumene jer su krvni sudovi prošireni neposredno ispod površine kože. Dakle, kada zatrudnite, uživaćete u blistavom tenu i rumenim obrazima, ali je moguće i da ćete iskusiti valunge i mnogo se znojiti. Ako vam se to dogodi, ne brinite, ovo su potpuno bezopasni simptomi.

žena, znojenje
foto: Profimedia

Nadutost

Neke žene često imaju gasove tokom trudnoće. Kako prenosi portal Healthline, uzrok leži u proizvodnji hormona relaksina koji se luči tokom trudnoće, a koji opušta ligamente, uključujući i sam stomak. Ne samo da relaksin doprinosi povećanom stvaranju gasova, to isto čini i progesteron, koji opušta mišiće, uključujući i crevne.

Nadutost, Želudac
foto: Shutterstock

Tako se varenje usporava, što dovodi do nadimanja i podrigivanja. Zato je dobro svakodnevno se kretati najmanje 30 minuta. Najbolje je vežbati brzo hodanje da biste ubrzali varenje i smanjili proizvodnju gasova.

Vrtoglavica

Vrtoglavica i umor su često prvi simptomi trudnoće koji mogu biti prisutni dugo vremena. Moguće je da ćete se stalno osećati kao da se soba vrti oko vas, ili ćete se osećati stalno umorno. Prema"Times of India", kod nekih žena ovi simptomi se javljaju u prvom mesecu trudnoće i traju do kraja trudnoće.

vrtoglavica
foto: Shutterstock

Alergije i odbojnost prema hrani

Postoje mnoge priče o tome kako trudnice žude za određenim vrstama hrane. U velikoj meri, to je tačno. Tokom trudnoće, našem telu je potrebno više hranljivih materija i više energije. Ali to ne znači da morate „jesti za dvoje“. U drugom i trećem trimestru trudnoće, redovnoj ishrani dodajte najviše 350-450 kalorija.

Alergija, Proleće
foto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

Prema What’s Up Moms, tokom trudnoće možete postati alergični na određenu vrstu hrane, čak i na onu koju najviše volite. Mučnina vas čini preosetljivim na određene mirise. Ako vam je loše kada osetite miris neke hrane, preporučuje se da izbegavate tu hranu. Glavni krivac za osetljivost na hranu i averziju su hormonske promene, posebno humani horionski gonadotropin (beta hCG), koji služi kao identifikator u testovima trudnoće. U normalu će se vratiti tek u 11. nedelji trudnoće. Do tada je odgovoran za mučninu i odbojnost prema hrani. Promenljivi hormoni će nastaviti da utiču na odgovor vašeg tela na hranu.

Migrene

Smatra se da je više od 25 odsto žena iskusilo migrenu tokom svog života. Hormonske promene su među najvećim okidačima migrene. Način na koji trudnoća utiče na migrene može biti nepredvidiv i nedosledan. Prema rečima Mommi Bites, samo 10 odsto trudnica doživeće tzv migrena bez aure. Ako su vaše migrene praćene simptomima aure, one bi mogle da se ponavljaju zbog povećanog estrogena koji vaše telo proizvodi.

migrena, glavobolja
foto: Shutterstock

Možete očekivati slične neželjene efekte ako uzimate kontraceptiv na bazi estrogena. S druge strane, mogli biste da budete među 50 do 80 odsto trudnica koje inače pate od migrene, ali ređe osećaju glavobolje tokom trudnoće. Ako se vaše glavobolje pogoršaju tokom trudnoće, takođe možete uzimati lekove u konsultaciji sa svojim lekarom.

Rinitis

Još jedan manje poznat znak trudnoće je prehlada. Procenjuje se da četvrtina trudnica pati od alergija, a oko 30% njih tokom trudnoće iskusi simptome slične alergijama, poznatije kao trudnički rinitis. Čini se da je jedan od krivaca hormon progesteron, koji pojačava dotok krvi u nosnu sluzokožu, izaziva njeno oticanje, što dovodi do začepljenosti nosa, na isti način kao i kada ste prehlađeni. Trudnički stomak samo dodatno komplikuje stvar jer pritiska dijafragmu, što trudnici otežava potpuno disanje.

Bol, Žena, Telo, Glavobolja
foto: Dan Grytsku / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo je jedan od razloga zašto vam može biti teško da zaspite tokom trudnoće jer ležanje prirodno pogoršava rinitis. Uzimanje lekova se ne preporučuje za trudnički rinitis jer ga ne izazivaju bakterije ili virusi. Jedino što možete da pokušate je da naparite lice i napravite toplu kupku, a preporučuje se i korišćenje ovlaživača.

Stil/Story.hr

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs