Vaspitanje

EVO KAKO DA OD SVOG DETETA NAPRAVITE JAKU LIČNOST: Na ovaj način će savladati sve nedaće života!

Roditeljstvo je teška rabota, ali nosi i veliko zadovoljstvo

Vaše dete & vi
Autor:
EVO KAKO DA OD SVOG DETETA NAPRAVITE JAKU LIČNOST: Na ovaj način će savladati sve nedaće života!
Foto: Shutterstock

Svaki roditelj želi dobro za svoje dete. Ali, nažalost, nemaju svi talenat za vaspitanje. Kako od svog deteta napraviti kompletnu ličnost? A koje su najčešće roditeljske greške? Hajde da to shvatimo.

Deca zahtevaju brigu, pažnju, obrazovanje, važno ih je zaštititi od neželjenih navika i kontakata. Ali ovo je samo deo onoga što je važno za dete i njegov razvoj. Prisustvo obrazovanja ne garantuje da će osoba biti ostvarena u životu. Kada se detetu ne poklanja pažnja, ono nesvesno usvaja navike i ponašanja drugih ljudi.

Šta je detetu potrebno za uspešan život?

Vaspitanje se može svesti na dve stvari: zadovoljenje dečijih potreba i lični primer. Važno je verovati pre svega detetu i sebi, a potom korisnim savetima.

Lični primer najbolje funkcioniše.

Detetu se postavljaju jasni, razumljivi, logični zahtevi. Važno je da ih razjasnite sa detetom kako bi bili shvaćeni i prihvaćeni. Komande detetu dolaze kako se izvršavaju. Najavljujemo: prvo jedi, pa operi suđe, zatim uči.

Šta ako dete ne poštuje naređenja?

Hajde da ga nateramo da to uradi. Nežno, ali uporno.

Razvijamo odrasli deo ličnosti deteta i doprinosimo postavljanju njegove psihološke budućnosti. Dete razmišlja u terminima „hoću” – „neću”, dok odrasli koriste analizu i svesno odlučuju. Jaka odrasla strana ličnosti omogućava da se odgovornost za njegovu budućnost prenese na dete. Ako to uspemo, neće biti toliko zavisan od sredine, vršnjaka, uticaja okoline.

Takvo dete će željno primati znanje i razvijati se.

Istinsko interesovanje za dečije probleme, komunikacija. Koliko god njegovi problemi izgledali smešni i beznačajni, za dete su ozbiljni. I važno je sa njim razgovarati o tome šta ga brine. Potiskujemo želju da dajemo savete, da insistiramo na svojoj spremnoj odluci. Pronalazimo priliku da komuniciramo sa detetom ne onda kada je nama zgodno, već kada mu je to potrebno. Podstičemo dete da priča o sebi, sopstvenim osećanjima, mislima.

Detetu treba dati priliku da brine o vama, da pomaže svojim najmilijima. Deca žele da budu od pomoći i da se brinu. Ovo je sasvim prirodna potreba. Naš zadatak je da naučimo dete da brine sve dok ne stekne praktično iskustvo da to uradi kako treba.

Ne odbacujte njegove duhovne impulse. Određene stvari nije preporučljivo govoriti detetu, pred njim, o njemu. Preporučljivo je ni da ne razmišljate tako, kako ne biste nesvesno kodirali dete za neuspeh.

Ne treba pravdati dečje nedostatke i kikseve. I sami potvrđujete da je ovakav: „mali je“, „učiš lošije od Peđe“, „često se razboliš“. Fokusiramo se na to da ne koristimo generalizacije: „uvek“ - uputstva kao što su „budi pametan“, „budi poslušan“ ne percipira um deteta na način na koji razmišljamo. Preporučljivo je govoriti u potvrdnom i u sadašnjem vremenu. "Ti si odličan učenik".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs