Apel

Evo zašto se nijedan roditelj ne sme pohvaliti fotografijom svog deteta na internetu: Naježićete se!

Ostavite ponos i sreću sa strane i mislite o budućnosti svoje dece

Vaše dete & vi
11:34h Autor:
Evo zašto se nijedan roditelj ne sme pohvaliti fotografijom svog deteta na internetu: Naježićete se!
Foto: Shutterstock

U Srbiji je normalno da roditelji slike svoje dece postavljaju na društvene mreže svakodnevno. Rođenje, krštenje, prva šetnja, prvi zub, prvo šišanje, polazak u školu... Krupni kadar, lice "na izvolite", golišavo dete u kadi ili na plaži... Pojedini roditelji su napravili i poseban profil na kojem je samo njihovo mezimče. I sve to rade iz neznanja i krajnje naivno.

Ispod naizgled mirne površine društva, krije se nešto veoma opsno: manipulacija decom, krađa dece, pedofilija....

Kada podelite sliku svog deteta na društvenoj mreži vi ga, nesvesno izlažete onome od čega ga svesno čuvate!

Uzmimo primer: dete je krenulo u prvi razred osnovne škole. Fotografisali ste ga ispred škole, tako da se u pozadini vidi naziv škole. Iz čistog ponosa, fotografiju ste objavili na društvenim mrežama. Da li znate da svako ko ima pristup internetu, sada može da "uđe u trag" vašem detetu? Nemaju svi, koji pogledaju fotografiju vašeg deteta, dobre namere!

Zašto roditelji treba da razmisle dvaput, pre nego fotografiju svog deteta postave na društvene mreže?

Kada objavite fotografiju na društvene mreže, ona više ne pripada samo vama.

"Tehnički gledano, svaki put kada postavite fotografiju na društvene mreže, vlasnici tih mreža imaju pravo da koriste tu fotografiju na bilo koji način koji njima odgovara," kaže Šajn Šerman, izvršni direktor firme Tehloris, stranice za web podršku.

"Dok vi zadržavate autorska prava na fotografiju, društvene mreće čiji server hostuje sliku, poseduju licencu. Mogu da je prodaju oglašivačima i sami zarade od nje, a da vi ništa i ne znate o tome. Uslovi korišćenja društvenih mreža kažu da imaju pravo da koriste vaše fotografije bez vašeg pristanka. Što može biti zastrašujuće, kada nemate pojma za šta i kako neko može da koristi fotografiju vašeg deteta," kaže Šerman.

"I to nije sve. Recimo da ste objavili fotografiju na kojoj se vidi kako pravite palačinke svojoj deci u subotu ujutru. Fotografija sa društvenih mreža se koristi da bi se otkrile vaše navike, a one se daju izdavačima, oglašivačima, pa ćete odmah imati reklamu za tiganj za palačinke, pidžame itd."

Roditelji nisu ni svesni da objavom fotografija svoje dece mogu doprineti krađi identiteta iste.

Na mrežama ništa nije besplatno.

"Na društvenim mrežama nema privatnosti," kaže Pam Rutleg, psiholog i direktor Istraživačkog centra za medijsku psihologiju.

"Tamo nekog nije briga kako ćete vi postaviti fotografiju na Fejsbuk. Dovoljno je da je neki psihopata ili pedofil prijatelj, prijatelja i može odmah da uradi snimak ekrana vašeg deteta," kaže Rutleg.

Fotografije na društvenim mrežama mogu da pokažu gde se dete nalazi, kakve su mu navike (da li jede palačinke, sladoled, da li vozi bicikl, rolere i td.)

Rahel Biar, bivši tužilac za seksualne zločine i zlostavljanje dece, kaže da fotografije odaju lične podatke. "Svaka fotografija koju objavite sadrži podatke gde se nalazite i šta je na fotografiji. Mnogi ljudi ne shvataju da ove fotografije neće nestati sa Interneta kada ih vi izbrišete sa društvenih mreža.

Važno je imati na umu da su otmice retke, ali veoma je bitno da budete na oprezu. Opasnost da neko ukrade vaše dete je prilično mala. Ali, nije bitno da li je broj 0,1 ili nešto manji, ipak je to nečije dete. I verujte mi, ne želite da to bude vaše dete," kaže Rutleg.

Organizacija za borbu protiv seksualnog nasilja kažu da 93 posto maloletnih žrtava seksualnog zlostavljanja, zlostavlja neko koga poznaje. Slike dece mogu im olakšati ulazak u detetov život.

"Deo način na koji nasilnik radi na manipulisanju ili utišavanju deteta je bavljenjem onim što naziva doterivanjem, što u osnovi predstavlja da on udara tamo gde dete najviše boli. Dete veruje toj odrasloj osobi ili nasilniku i oslanja se na njega. A koji je bolji način da manipuliše decom do slika koje postavljaju njegovi roditelji," kaže Bair, prenosi yahoo.com

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs