Uživajte zajedno

Izvedite je na svež vazduh: I bebi prija proleće

Iskoristite svaki lep dan da svoje dete izvedete napolje, makar i na kratko
Vaše dete & vi
22:48h Autor:
Izvedite je na svež vazduh: I bebi prija proleće
Foto: Thinkstock

Bebama prija šetnja i nemojte im je uskraćivati. Iako je mnogim roditeljima kengur nosiljka idealno rešenje za šetnju sa bebom, ova kombinacija se ne preporučuje u prvim mesecima života. U njoj dete zauzima nepravilan položaj koji otežava pravilno produbljivanje čašice kukova. Znači, sve dok dete ne počne da sedi (oko šestog meseca) i dok se ne obavi ultrazvučni pregled kukova i konstatuje da nema nikakvih deformiteta, na kengur nosiljku zaboravite, prenosi Yumama.com.

Kada dođe vreme da počnete da je koristite povedite računa da dete, kada je budno, nosite okrenuto od sebe, kako bi moglo da posmatra šta se oko njega dešava. Takođe, vodite računa da ne bude previše obučeno jer je nosiljka od sunđerastog materijala koji pokriva celo njeno telo, pa je može previše zagrejati, što je, posebno u toplim mesecima, opasno.

Kako da pravilno držite svoju bebu saznajte OVDE.

Četrdeset dana

U našem narodu se još smatra da bebe pre navršenih četrdeset dana ne treba da izlaze napolje. Ali, svi zaboravljaju jedan važan podatak, a to je da je beba prilikom izlaska iz porodilišta praktično već bila napolju. Ukoliko je lepo vreme, a takvo je upravo pred nama, nema razloga da čekate da prođe mesec i po dana da bi vaše dete udahnulo vazduh. Bebe ipak nisu toliko osetljive i nežne, i ako ih pravilno pripremite za izlazak i adekvatno obučete, možete mirne duše da krenete u prvu šetnju.

Prevozno sredstvo

U zavisnosti od modela kolica zavisi i koliko će vam šetnja biti uživanje, a koliko napor. Prednost imaju lagana, takozvana kišobran kolica, jer kada naiđete na stepenice možete ih preneti zajedno sa bebom bez većeg napora. Ako pak imate svemirska super opremljena kolica, šetajte tamo gde nema mnogo prepreka. U svakom slučaju, kolica su odlično rešenje jer u njih možete staviti, pored svog čeda, naravno, i sve ono što vam može biti potrebno: flašice sa vodom, mlekom, maramice, rezervne pelene, nešto za presvlačenje.

Kako bebe nagoveštavaju šta im treba pročitajte OVDE.

Pretopljavanje

Nije retka pojava da roditelji pretopljavaju svoju decu, a posebno kada su bebe u pitanju. Nisu retke situacije da roditelji u kratkim rukavima šetaju pored dece u jaknama! Zato, kada je oblačenje u pitanju, trudite se da budete realni i ako je napolju sunčano i toplo nemojte bebi oblačiti odeću koja je predviđena za hladno vreme. Najbolje je da je obučete slojevito, kako biste shodno promeni vremenskih prilika mogli da je lako i brzo obučete ili svučete. Veća je verovatnoća da će se prehladiti ako je previše obučena jer će se oznojiti, a i raspoloženje joj tada nije na zavidnom nivou. Beba kojoj je vruće je nervozna, razdražljiva i plačljiva.

Zaštita od sunca

Nekada vreme ume i da zavara, pa kada je vetrovito i ne primetimo da sunce ipak malo jače greje. A kada se vrate iz šetnje, mame primete da su bebi crveni obrazi i ručice. Zato treba biti oprezan na suncu jer ono može da izazove i alergiju i neprijatne opekotine. Nemojte kolica "parkirati" na suncu, već uvek potražite hlad. Bebu možete zaštititi i šeširićem, navući štitnik ili jednostavno prebaciti tanku pelenu preko kolica dok spava (nemojte ih potpuno zatvoriti jer je bebi potreban vazduh).

A kako da uredite sobu po Feng šuiju za zdravu, nasmejanu i naprednu bebu saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs