Osmislite savršen dan

Dečiji rođendan u vreme karantina: Napravite proslavu za pamćenje!

Rođendanska proslava je svakom detetu jedan od omiljenih dana u godini. To je vreme kada je u centru pažnje, kada mu se ispuni skoro svaka želja i kada vrlo često dobije barem neke od poklona koje je dugo priželjkivao. Ali još mu više od svega znači zajedništvo i zabava s drugim ljudima: prijateljima i rodbinom.

Vaše dete & vi
14:14h Autor:
Foto: Shutterstock

Ipak, ovih meseci kod mnoge ce dece izostati takva proslava, ali to nikako ne znaci da svome mališanu uz malo truda i kreativnosti ne možete prirediti veseo rođendan koji će pamtiti.

 

Neka vam ovih nekoliko ideja u nastavku pomogne u osmišljavanju proslave kojoj ni koronavirus neće stati na put.

 

1. Napravite ili naručite posebnu tortu

 

Torta je uvek zvezda rođendanske proslave, a u ovom je delu godine posebno je važna jer će mališanima pružiti osećaj da je sve u redu.

Postoje mnoge poslastičarnice koje još uvek dostavljaju svoje proizvode na kućnu adresu, pa bez problema možete da naručite neku tematsku tortu, što nažalost u mnogim manjim mestima ipak nije opcija.

Srećom, zato su tu recepti na internetu i vaša mašta. Pronađite recepte za onu tortu za koju znate da ćete potrebne sastojke pronaći bez većih problema, a u samu pripremu možete uključiti i dete. Neka s vama meša smesu, dodaje potrebne sastojke i slično. Da, to će izazvati nered u kuhinji, ali vremena za pospremanje ionako imamo napretek, zar ne?

 

Ali kako bi se ipak zadržao određeni element iznenađenja, samo finalno ukrašavanje torte uradite sami ili s partnerom. I da, nemojte zaboraviti da nabavite svećice. Srećom, njih ima ih skoro svaka prodavnica.

 

2. A šta s poklonima? Naručite ih putem interneta ili ih napravite sami

 

Iako su pred nama ekonomski nesigurna vremena, detetu priuštite barem jedan poklon. Možete ga napraviti i sami u kućnoj radinosti ili pak odabrati onu jednu stvar koju zaista jako želi.

Međutim, imajte na umu da zbog vanredne situacije i velike potražnje za dostavom, mnoge prodavnice trebaju nešto više vremena nego što je inače uobičajeno pa poklon nabavite na vreme.

 

Ako se odlučite da pravite poklon sami, uključite u to i ostalu decu, kao i druge članove porodice koji ne mogu da prisustvuju samoj kućnoj proslavi.

 

3. Uključite ljubimce i igračke u proslavu

 

Kako se ni u stanovima ne smeju okupljati ljudi koji nisu deo uže porodice, velika proslava nije ni opcija, ali možete doskočiti rešenju koje će mališanima sigurno ostati u sećanju. Ako imate kućnog ljubimca, nikako nemojte da ga zanemarite, nego ga uključite u proslavu. Stavite mu rođendansku kapicu. Isto možete da uradite i sa igračkama, stavite kapice plišanim igračkama i lutkama. Sve njih možete postaviti na krevet ili za sto – svi će oni „glumiti“ goste, a detetu će to izmamiti osmeh od uva do uva.

 

4. Skupite snimljene želje porodice i prijatelja

 

Nekoliko dana pre samog rođendana, zamolite detetove prijatelje (i njihove roditelje) da mu snime kratku poruku kojom mu čestitaju rođendan. Isto uradite i s rodbinom, a potom sve zajedno ukomponujte u poseban video koji ćete pustiti detetu.

 

Ako vreme i obaveze drugih to dozvoljavaju možete se čuti „uživo“ putem nekih od digitalnih platformi za komuniciranje i na sam rođendan, a uvek su tu i dobri stari, telefonski pozivi.

 

5. Osmislite zabavne aktivnosti koje će taj dan razlikovati od ostalih

 

Iako više ni ne znamo koji je datum i dan, jer svi liče kao jaje jajetu, neka rođendan vašeg mališana ipak bude nešto drugačiji. Osmislite barem nekoliko aktivnosti koje će taj dan učiniti barem malo posebnijim.

 

Na primer, iznesite novogodišnje svetiljke za poseban ugođaj, u čistu činiju ubacite šarene papiriće na koje ćete ispisati planove za leto kada sve ovo završi, napravite pravu malu tvrđavu usred dnevne sobe ili pak virtualno posetite neke od zabavnih parkova širom sveta jer od nedavno nude i tu uslugu – prvi na listi je svakako Diznilend.

 

I proslava može da počne! Srećan rođendan!

 


 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs