REŠITE SE HAOSA KOJI BODE OČI

Haos u kući, haos u glavi: Pet razloga zbog kojih vam kuća izgleda neurednije nego što jeste!

Kako se bliže hladniji dani, sve ćemo više vremena provoditi u svojim domovima. Svakako, tamo gde želimo da se osećamo opušteno, sigurno i inspirativno. Međutim, ponekad slučajne greške u uređenju doma mogu učiniti da on izgleda neuredno i haotično.

Enterijer
11:50h Autor:

Evo koje su to, kako ih izbeći i od svog doma stvoriti oazu čistine i uživanja.

 

1.Otvoreni prostor za skladištenje


Mnogi od nas vole izložiti suvenire sa putovanja, crteže naših najmlađih, predmete koji smo sami izradili, sve knjige koje imamo i slično, ali ako ih je previše, efekat će biti sve samo ne privlačan. Štaviše, činiće se kao da nam dom lični na skladište.

 

Zato na otvorene police smestite samo najdraže dekorativne predmete koji odgovaraju stilu doma, a sve ostalo spremite u korpe i ukrasne kutije koje se mogu naći u našim trgovinama vrlo povoljno. To se posebno odnosi na elektroniku, predmete koje ne koristite na dnevoj bazi i dečje igračke.

 

2. Korištenje previše boja


Neutralne boje za zidove nisu za svačiji ukus, no ako preteramo s jarkima i životnim , naš dom može odavati utisak neurednosti i neukusa. Isto važi i za dodavanje previše dekorativnih jastuka, ćebadi i zavesa u jarkim bojama.

 

Zato dodajte elemente u neutralnim bojama, posebno one veće poput kauča ili tepiha, a što se tiče jarkih boja, zadržite se na 2-3 boje koje se skladno nadopunjuju. Soba će u trenu izgledati prozračnije. "pročišćenije" i urednije.

3. Stavljanje namještaja uz sam zid


U želji da što više iskoristimo, često nevelike životne prostore, skloni smo smeštati nameštaj što više uza zid kako bismo dobili veći središnji/centralni prostor. Ali, upravo se zbog toga soba može činiti neurednijom nego što jeste.

 

Zato se preporučuje da se ormari, stolovi i drugi nameštaj odmaknu barem nekoliko centimetara od zida, a ako živite u vrlo malom prostoru, posegnite za višenamenskim komadima koje možete i lako skloniti. Osim toga, ako ormari ne budu tik do zida, lakše će "disati" i sprečićete stvaranje potencijalne buđi i paučine.

 

4. Previše dekoracija na stolu


Uvek je lepo videti zanimljiv središnji dekorativni predmet na stolu u kuhinji, trpezariji ili dnevnoj sobi, ali ako se pretera sa dodavanjem previše njih, učinak može biti potpuno suprotan. Činiće se kao da je sto neuredan, a ujedno će se nakupljati i više prašine na tim predmetima.

 

Umesto toga, bolje je ograničiti se na jedan do tri predmeta, i to one koji su ujedno i funkcionalni. Primera radi, na sto dnevne sobe možete staviti ukrasni poslužavnik na kojem ćete držati daljinske upravljače i mirisnu sveću koju redovno koristite. Na kuhinjski sto stavite korpu s voćem, a na stočić u hodniku kutiju ili korpu u kojoj ćete držati ključeve.

5. Slučajan razmeštaj slika i fotografija


Fotografije i slike na zidu smatraju se jednom od najboljih dekoracija za kojima možete posegnuti. Ne samo da prostoru daju dozu topline nego i ujedinjuju uspomene, fotografije dragih ljudi i mesta, pa čak i slike koje smo možda sami naslikali. No, vrlo je važno kako ćemo ih razmestiti.

 

Preporučuje se da na svome zidu napravite tzv. zidnu galeriju (gallery wall) odnosno grupišete kombinaciju manjih i većih slika i fotografija s određenim razmakom među njima. Za još čišći dojam, svi okviri mogu biti iste nijanse.

 

Vidite, nije teško, ne košta ništa, a prostor ćete osloboditi suvišnih sitnica zbog kojih deluje prenatrpano i neuredno.

 

(Stil.kurir.rs/Zadovoljna.hr)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs