IZBEGNITE GREŠKE

Psiholozi upozoravaju: Na ove načine nesvesno narušavate samopouzdanje deteta!

Biti roditelj je vrlo odgovorna uloga

Vaše dete & vi 26.02.2020. - 19:58h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Čuveni psiholog je rekao jednom prilikom: "Kad god ste u mogućnosti, uhvatite dete za ruku. Niste ni svesni koliko brzo vreme prolazi. Biće vam žao što to niste radili češće. Dete je da se voli, a ne kažnjava za svaku sitnicu." 

 

Roditelji prave velike greške, a da toga nisu ni svesni. Vaspitanje je težak i zahtevan posao. Sve sa čime se suoče u detinjstvu ostavlja velike posledice na odraslo doba, zato pazite na reči koje izgovarate. 

 

Na ove načine im činite samo štetu. Niste ni svesni koliko ih povređujete kada:

 

Ni ne trudite se da ih razumete

 

Iako su njihove ideje po nekad sulude, a problemi nisu veliki koliko se to njima u tom trenutku čini, potrudite se da ih saslušate i date im neki savet. Koliko god te muke bile minimalne, u njihovim očima izgledaju kao nešto što se teško prevazilazi.

 

Naučite da slušate svoje dete, to je jedini način da ostanete bliski dalje tokom života.

Kada ih poredite sa drugima

 

Ovo ne vole ni odrasle osobe, a zamislite koliko ovakvo poređenje uznemiruje ta mala bića. Učiite dete da je jedinstveno i da nikad ne treba da se takmiči sa drugima. 

 

Ako je drug iz škole dobio 5, a vaše dete 3, ne činite da se oseća loše zbog toga i ne pravite nepotrebno rivalstvo između drugova iz razreda. Dokazano je da su deca koja su bila izložena stalnim kritikama roditelja izrasla u vrlo nesigurne osobe.

 

Kada ih ignorišete

 

Ako je dete radoznalo i ima puno pitanja za vas, potrudite se da ga saslušate i date odgovor na svako od njih, u suprotnom stvorićete osobu koja će se plašiti da se zalaže za sebe i ostvaruje ciljeve. 

Kada galamite

 

Dete mora da zna šta je autoritet, ali ako za svaku sitnicu podižete ton na njega, shvatiće da nikad ništa pogrešno ne sme da učini. Greške će za njih biti zabranjene, a one su sastavni deo života. Ovakvo ponašanje formira ličnost koja će se celog života boriti sa niskim samopouzdanjem.

 

(stil.kurir.rs)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...