iskreno

Mladu majku napali što je rodila u 19-oj: Rekli su mi da život ovde staje, da sam loš uzor!

Ne osuđujte, ako za bolje ne znate. Stvarajte svoju sreću umesto da rušite tuđu

Vaše dete & vi
09:48h Autor:
Mladu majku napali što je rodila u 19-oj: Rekli su mi da život ovde staje, da sam loš uzor!
Foto: Shutterstock

Lena Božanović zatrudnela je sa 18 godina, a njen sin Mate sada ima pet meseci, te je napisala tekst o tome kako društvo danas gleda na mlade majke.

"Kada su se pojavile dve crvene crtice na testu bila sam s prijateljicom Lornom. U prvom trenutku bio je lagani šok, ali zaista, najiskrenije, sve posle toga je osećaj čiste sreće. Tada sam imala osamnaest godina, a rodila sam u devetnaestoj", rekla nam je mlada majka i objasnila da trudnoća nije bila planirana, ali i suprug (tadašnji dečko) i ona dočekali su svog sina širokih ruku.

Takođe, od strane obe porodice nisu dobili nijedan negativni komentar, nisu mogli da dočekaju da upoznaju svog unuka, što se ne bi moglo reći za ostatak okoline.

Od strane poznanika i takozvanih prijatelja bilo je raznih komentara. Najviše me je podržala porodica, suprug i pojedini prijatelji. A velika većina prijatelja me je potpuno razočarala. Umesto da su podelili sreću sa mnom, oni su mi okrenuli leđa. Prestali su da pišu, zovu me, čak me nisu ni pozdravljali. Njima najviše zaslužujem zahvalnsot što su me podstakli da napišem ovaj tekst, koji je miks emocija. Tužan, srećan, razočaravajući, a opet motivirajući i emotivan.

Tu su i slučajni prolaznici i ljudi koji me ne poznaju naravno, koji su osuđivali najviše pogledom i besmislenim komentarima i pitanjima", ispričala je.

7 vrsta odnosa majke i ćerke: A od toga kakvu vezu negujete zavisi u kakvu osobu će dete izrasti!

Njen tekst koji je objavila na društvenim mrežama prenosimo u celosti.

Gospođo, shvatam, Vi ste rodili sa 37 godina svoje prvo, ali to ne znači da moje možete nazivati greškom. To sam ja, mama od devetnaest godina. Bez šminke, s podočnjacima jer se Mate celu prošlu noć budio. Svejedno, meni najdraža slika. A ovo je moj tekst.

Rekli su mi da život ovde staje. Zapravo, jedan novi je počeo. Još pre devet meseci njegovo malo srce je počelo da kuca. Malo srce koje sam formirala ispod svog. Nas dvoje smo danima zajedno disali, jeli i spavali dok su oni buljili u moj stomak. Kao da nikad nisu videli 3800 grama ljubavi na jednom mestu.

Rekli su mi da ga se “rešim”. Znam, zvuči ružno, ali Mate ih nije čuo jer je osluškivao otkucaje moga srca. Često sam mu pevala pesmice da zapamti moj glas koji će ga voditi kroz život. One su svojim nasilnim mališanima pevale narodnjake dok su im oni psovali, istovremeno se odmičući od mene kao svoje prijateljice, jer - ja sam loš uzor. Majka moga prijatelja jednom prilikom mi je rekla da joj je “baš žao” što sam trudna, a nije me pitala veseli li to možda mene pa je njeno mišljenje tu nebitno?

Nekoliko njih posle je pitalo kako sam, možda reda radi, a možda su tražili potvrdu da su oni na pravom putu. “Pravi put” ne postoji, on je za svakog individualan jer svakome nešto drugo predstavlja sreću. Sutra, ti ćeš se smejati uz novi hit, a ja uz osmeh svog sina i to je u redu.

Ja ne govorim tebi da ideš mojim putem, niti da se odrekneš cigareta i svakodnevnih kafa s prijateljicama. Zato te molim, da ti ne govoriš meni da se odreknem svog deteta, jer su to reči koje si napamet naučila. Naučila si da moraš da se čudiš i buljiš u moj stomak jer uz njega vidiš moje mlado lice, ali nisi naučila da je to ružno i da tvoj pogled meni stvara nelagodu.

Tvoja majka je tebe rodila sa 34 i po godine, ali tvoj nepristojan pogled i glupi komentari govore da te ono osnovno nije naučila. Gospođo, shvatam, Vi ste rodili sa 37 godina svoje prvo, ali to ne znači da moje možete nazivati greškom. Nema potrebe da mi pričate o zaštiti jer tu temu znamo svi napamet. I zašto Vas zanima jel’ se dogodilo slučajno, ako ja s osmehom brojim dane do porođaja?

Teta u radnji, da, to je tata od bebe sa mnom, prestanite da se čudite što ima dvadeset godina. Da, veselimo se i zajedno ćemo podizati dete, ali zašto to Vas zanima? Počnite od sebe i ne izgovarajte reči koje sami ne bi voleli da čujete.

Radi se o novom životu koji je devet meseci rastao u meni. S njim je raslo moje iščekivanje i radost i pred nama je puno zajedničkih godina. Ne sklanjajte moj osmeh i ne očekujte da gledam u pod jer različito definišemo sreću.

Ne osuđujte ako za bolje ne znate. Stvarajte svoju sreću umesto da rušite tuđu.

Ova mlada majka je objasnila kako je njena priča tu da ohrabri i motiviše druge mlade majke da budu jake i istrajne u svom cilju da podižu svoje malo biće.

"Glavu uvek držite visoko i ponosno, počinje najlepše životno poglavlje. To malom biću treba srećna majka koja ga čeka raširenih ruku, nikad nemojte dopustiti da okolina to promeni. A poruka društvu je savršeno jasna u tekstu. Ne osuđujte ako za bolje ne znate. Stvarajte svoju sreću, umesto da rušite tuđu", poručila je Tena.

Trudnoća posle 35. godine: 7 nuspojava o kojima se ne govori često!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs