proživela agoniju

Bolna ispovest žene koja je imala 2 spontana pobačaja: Gadila sam se samoj sebi!

Može li se spontani pobačaj zaista preboleti i zaboraviti? Teško pitanje, ali bitno je naučiti nositi se s tim i uz pomoć drugih žena koje su prošle to teško iskustvo

Porodica
11:44h Autor:
Bolna ispovest žene koja je imala 2 spontana pobačaja: Gadila sam se samoj sebi!
Foto: Profimedia

O fizičkim posledicama spontanog pobačaja dosta se priča, ali o psihičkim problemima koje su prošle taj traumatičan period se nažalost zatvaraju oči.

Chaunie Brusie sada je majka četvoro dece, a iako sada izgleda da živi svoj veliki san, nije uvek bilo tako. Na putu do majčinstva imala je dva spontana pobačaja, te je blogerka i autorka nekoliko knjiga o majčinstvu odlučila da progovori.

''Slabo je poznata jedna čudna stvar koja se događa nakon pobačaja. Iako ni u ludilu ne pomišljaš da uskoro opet zatrudniš i iako si već preduzela sve mere da se to ne dogodi, i dalje se svaki mesec pitaš jesi li možda opet trudna. Iako moj suprug i ja uopšte nismo pomišljali na ideju da opet pokušamo, svaki mesec, nedelju dana pre nego što je trebalo da dobijem menstruaciju, moj mozak me je izdavao. Logično, znala sam da nisam trudna. Ali podsvesni deo mene, onaj koji je bio pogođen prethodnim gubitkom, pokušavao je da me uveri u suprotno", započela je Chaunie svoju priču za Babble.

"O, Bože, jesu li mi grudi bolne? Vau, ti jedeš više nego inače! Je li ovo mučnina? Sigurno je mučnina. Kad su ti se poslednji put jeli krastavci? To je stvarno sumnjivo", prisetila se kako je, opsednuta idejom da bih mogla biti trudna, ispitivala simptome i trčala po testove.

Izgubila je bebu i svet joj se srušio: Kada vidite šta je uradila nakon toga, naježićete se! (FOTO)

foto: Profimedia

Njena opsesija poprimila je neočekivane razmere:

'"Svaki mesec kupovala sam test za trudnoću, test za testom. Previše sam trošila na preskupe testove pa sam prešla na jeftinije. Ustvari uopšte nisam želela da budem trudna, ali osećala sam se potpuno obuzeto, opsednuta tom idejom. Posramljena, nisam shvatila da se ne mogu koncentrisati na druge stvari jer se neprestano pitam jesam li trudna ili nisam. Postala sam neproduktivna. Po ceo dan sam se borila sama sa sobom, a onda bih se slomila i napravila test. On bi, svakako, bio negativan. Tek tada bi me obuzimao sram što sam ga opet napravila.''

Tek kad je osetila da udara glavom o zid, odlučila je da vidi da li je ona jedina osoba koja se s tim problemom suočava.

'Svakog dana jedna od njih radila je isto što i ja. Svaka žena u grupi podrške za žene koje su preživele spontane pobačaje znala je tačno o čemu pričam. Neke su radile testove čak i dok su krvarile. Neke su nastavile to da rade godinama unapred. Kad sam čula da delimo istu priču, osetila sam olakšanje. Nisam bila sama, nisam gubila razum. Bila sam normalna", priseća se i tvrdi da, iako su nam danas dostupne razne informacije, još uvek postoje tabu teme poput ove.

Sara je doživela spontani u 3. mesecu trudnoće: Nakon traume, sreća je konačno stigla! (FOTO)

foto: Profimedia

Zbog toga joj je, kaže, teško: '

A brojni su pogođeni! Ja sam došla do granice na kojoj sam se gadila sama sebi jer ne mogu da stisnem zube i prestanem da budem opsednuta trudnoćom, barem dok uopštee ne znam želim li biti trudna. Ipak, shvatila sam da nisam sama, da nisam jedina koja se bori. Zahvalna sam mamama koji su bile voljne da podele svoja iskustva sa mnom. I dalje sam se morala da se nosim s problemom, ali barem sam prestala da mislim da nisam normalna. To je samo jedan od načina na koji sam se nosila s pobačajem.''

Zatrudnite lako nakon spontanog pobačaja: Dokazano da vam ova aktivnost može pomoći!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs