u koji vi spadate?

7 vrsta odnosa majke i ćerke: A od toga kakvu vezu negujete zavisi u kakvu osobu će dete izrasti!

Iako sa majkom nemamo uvek savršen odnos,  ne bismo ih menjale ni za šta na svetu

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shutterstock

Odnos majke i ćerke je veoma važan u životu svake žene. Majku niko ne može da zameni jer samo ona može da nam da bezuslovnu ljubav.

 

Iako su neke karakteristike jedinstvene za sve mame, one su ipak individualne, posebno ako uzmemo u obzir njihove vaspitne metode. Neke majke neguju sa ćerkama odnos najbolje prijateljice, dok su druge strože. 


Stručnjaci su definisali sedam tipova odnosa majki i ćerki sa svojim prednostima, ali i ponekim manama.


Sestre

 

Ukoliko sa svojom majkom imate ovaj odnos onda ste ravnopravne i uglavnom se nadopunjujete. Postoji mogućnost da ćerke preuzmu ulogu oslonca, odnosno demonstrirajući odgovornost i brigu majke.

 

Kako ovakav odnos utiče na ćerke: Devojke vaspitane u ovakvom tipu odnosa su veoma odgovorne i nekad postaju vođe. Imaju osećaj za poštovanje granica među ljudima, ali se istovremeno mogu osećati emocionalno zapostavljeno, te se boje odbacivanja. 

foto: Shutterstock


Najbolje prijateljice

 

Prijateljski odnos između majke i ćerke zasniva se na poverenju, te će se ćerka uvek najpre obratiti majci ukoliko naiđe na neki problem.

 

Majka je dosta uključena u život svoje ćerke, te preuzima uloge u zavisnosti šta njoj treba. Mogu biti jedna drugoj ljubavni eksperti, najbolje prijateljice, šoping partnerke ili ''partnerke u zločinu''.

 

Kako ovakav odnos utiče na ćerke:  Uglavnom se ne boje izazova i preuzimanja rizika. Često preuzimaju inicijativu i ne boje se odbacivanja.

 

Ako majka kaže da taj čovek nije za vas, poslušajte je: Evo zašto!

foto: Shutterstock

Strankinje

 

Ukoliko svoju majku držite dalje od vaših događaja, te ona uvek poslednja sazna novosti u vašem životu, onda vi spadate u ovaj odnos. Majka i ćerka obično ne uključuju jedna drugu u svoje živote i zapravo se jedva poznaju.

 

Kako ovakav odnos utiče na ćerke: Ćerke majki s kojima su otuđene verovatnije će u kasnijoj dobi upasti u depresiju, osećaće teskobu i manjak samopouzdanja.

 

Uz to, veća je verovatnoća da će biti u vezama koje su frustrirajuće. Istovremeno, ove devojke izrastaju u odgovorne, nezavisne žene, s obzirom na to da su naučile da same rešavaju svoje probleme.


Degradirani odnos

 

Ovakav odnos majke i ćerke liči na prethodni. Međutim, obično se odnosi na jednu stranu i uključuje narcisoidnost. Majka ili ćerka su radije usmerene samo na sebe, negujući imidž kakav žele da drugi vide umesto da međusobno ostvaruju istinsku povezanost. Potreba za ostavljanjem savršenog utiska, u stvarnosti degradira odnos majke i ćerke.

 

Kako ovakav odnos utiče na ćerku: U slučaju narcisoidne majke, ćerke obično traže pažnju i potvrdu tuđih osećanja, a ćerke proizašle iz ovakvog odnosa se doživljavaju pouzdanima i vrlo odanima. Ako je ćerka u ovakvom odnosu narcisoidna, a majka ne pokušava da utiče na njeno ponašanje, devojka može postati sebična i netolerantna.

 

Odbacivanje

 

Reč je o još jednom slučaju u kojem se odbacivanje sprovodi prema jednoj strani, a najčešće to rade majke. Njih je veoma teško impresionirati, te ravnodušnošću umanjuju značaj postignuća svojih ćerki. Zbog toga se devojke još više trude kako bi postigle nemoguće – zadovoljiti svoju mamu.

 

Kako utiče na ćerku: Devojke obično tokom odrastanja izgube samopouzdanje, osećaju se nedostojne pažnje, dok istovremeno očajnički žude za ljubavlju i priznanjem.

 

Zašto sam kupila sebi, a ne detetu: Nemojte da vas osećaj krivice sputava, i vi zaslužujete lepe stvari!

foto: Shutterstock

Navijačice

 

Mama postaje najglasnija navijačica kako bi podstakla svoju ćerku da proživi život što više. Obično su vrlo uključene u živote svojih ćerki i nikada ih ne napuštaju. Često žive kroz njihova postignuća, održavaju ih, ali su i zahtevnije. Stručnjaci smatraju da na ovaj način na svoje ćerke ispoljavaju svoje neispunjene ambicije.

 

Kako utiče na ćerke: Ćerka može da izgubi osećaj sebe, te se prilikom donošenja odluka previše oslanja na druge.

 

Autoritativan odnos

 

Reč je o odnosu u kojoj majka svojoj ćerki ne dozvoljava izbor, ne vrednuje njena mišljenja i stavove, te je stalno kontroliše. Za svoju veliku zahtevnost nalazi opravdavanje u tome da to radi za ćerkino dobro.

 

Kako utiče na ćerke: Ćerke u ovakvom odnosu često postaju otvoreno ili potajno buntovnice. Previše su samokritične, imaju nisko samopouzdanje, te ne vrednuju svoje statove. Posledica toga je upadanje u depresiju.

 

S druge strane, ćerke iz ovog odnosa su vrlo odgovorne i posvećene u svojim odnosima.

 

Majka potpuno iskreno: Umorna sam od padanja, krivice i borbe, samo želim svojih 5 minuta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...