divno

Pismo samohrane majke odjeknulo svetom: Moraju da vežbaju hrabrost i samoću, ljubav ipak nije dovoljna!

Bilo bi divno da svaka ćerka pročita ovaj tekst

Vaše dete & vi 28.09.2020. - 14:40h Autor: Stil/Miss.24.sata.hr
Foto: Shutterstock

Neimenovana 45- godišnja samohrana majka dvoje dece u pubertetu iz Italije objavila je otvoreno pismo na blogu SOS Donne upućeno ćerkama, koje je odjeknulo svetom.

 

Njenu ispovest prenosimo u celosti:

 

''Neke stvari treba govoriti svojim ćerkama. Na primer, istinu. Možemo početi od toga da im objasnimo da ljubav nije zeleno polje okruženo dugama i slatki poljubac na kiši. Treba da im kažemo da ljubav ipak nije sve. I da joj može doći kraj. I da, nažalost, bez finansijske nezavisnosti, nema ni emotivne nezavisnosti.

 

I da to treba biti njihov prvi cilj: samostalnost, nezavisnost i sloboda. Naša je dužnost da ih podstaknemo na to da same određuju ko će biti i šta će raditi.

 

Moramo im reći da ne smeju da troše previše vremena, novca, energije da izgrade brak iz snova. Bajke u jednom danu ispare, a čovek je ono što ostaje.


Nemojte gušiti dečje emocije, već ispravite loše ponašanje: Ako tu podbacite, obiće vam se o glavu!

foto: Shutterstock

Moramo im reći da mogu da se oblače kako žele i pritom zahtevaju da ih drugi poštuju. Moraju da se usude, deluju uvek vežbaju hrabrost.

 

Moramo im reći da uđu u sukob sa strahom jer nije rešenje da se zatvore u kuću, obuku duge suknje ili da ih, da bi se osećale zaštićene, svuda prati muško društvo. Rešenje je da pokušaju promeniti situaciju. Moramo im reći da nisu manje vredne od muškarca u njihovoj blizini. I da ih niko ne sme izazivati, iskorišćavati i udarati. Nijedan postupak žene neće opravdati nečije nasilje.

 

Moramo im reći da moraju da nastave sa borbom za svoja prava, kako bi svaka žena jednog dana imala slobodu izbora. Moramo im reći da, ako ne želeseks (i bilo što drugo), kažu NE. Ljubav se ne meri popuštanjem.

 

Moramo im reći da imaju klitoris i da u njemu mogu da uživaju. U tome nema ništa loše. Mogu i zahtevati svoje zadovoljstvo, kao što to muškarci rade, a da se nakon toga ne osećaju prljavo.

foto: Shutterstock

Moramo im reći da nikad ne smeju da se ustručavaju da iskažu svoje mišljenje, da je snaga u spoznaji, te da se možda ipak moraju potruditi mnogo više od muškaraca.

 

Moramo im reći da nauče biti sestre i da ne sude jedna drugoj. Moramo im reći da se drže zajedno i pomire s tim da je ovaj svet mesto na kojem moraju delovati.

 

Dakle, moraju učiti, moraju biti svesne. Moramo im reći da traže muškarce koji se drže obećanja. Drugi neka slobodno produže dugim i brzim koracima. I da reči ''volim te'' nije predodređena samo za muškarca. Moramo im reći da nismo cmizdravice, histeričarke u PMS-u, da nismo ruže koje romansu vide svuda, da ne patimo od prstenja na ruci i Amorovih strelica. Ni od komedija i romana u kojima se pojavi on i sve dobro završi. I da ljubav ipak nije dovoljna.

 

Našim ćerikama moramo reći da vežbaju samoću i da je to put kojim se suočavaju s postojanjem. Moraju znati da mogu analizirati rizike i pritom se ne plašiti samo zato što su ''nežno žensko''.

 

Na kraju, moramo im reći da vežbaju hrabrostSnaga je u njima i pripada im koliko i muškarcima. Neka se ničega ne boje. U njima leži sve što im treba.''

 

30 najboljih zakona vaspitanja baka i deka iz Srbije: Prave vrednosti ne prolaze!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...