vaspitanje dete

Kako postupiti kada dete psuje: 5 efikasnih metoda koje svaki roditelj treba da primeni!

Nije važno tražiti uzrok, odnosno osobu od koje je dete čulo ružne reči, već mu dati do znanja koliko je to nepristojno

Vaše dete & vi
15:50h Autor:
Kako postupiti kada dete psuje: 5 efikasnih metoda koje svaki roditelj treba da primeni!
Foto: Shutterstock

Svako dete oponaša svoje roditelje i upija reči koje čuje, pa čak i u okruženju. Psovke i ružne reči koje sluša na televiziji, u radnji, u parku, vrtiću dovode do toga da ih usvaja kao prihvatljive, nerazumevajući koliko su nepristojne i ružne.

Dovoljno je da neku reč čuje samo jednom i da je svakodnevno ponavlja.

Nekada roditeljima nije jasno gde su to mogli čuti, ali treba biti svestan činjenice da deca upijaju kao sunđeri sve što čuju.

Kako detetu dati do znanja da je ružno psovati?

Prvenstveno, svojoj deci treba da budete primer jer mališani oponašavaju svoje roditelje. Čak i ako ste ranije psovali treba da znate da je sada kada imate dete to neprihvatljivo. Stoga, potrudite se da iz svog rečnika izbacite ružne reči.

Ako vam se ipak omakne neka psovka izvinite se detetu.

Ignorišite dete kada počne da psuje. Deca verovatno traže vašu pažnju na taj način, a ako je ne dobiju, trudiće se da je pridobiju na neki drugi način.

5 životnih lekcija koje svaka devojčica treba da nauči do puberteta!

foto: Shutterstock

Nagradite dete malim poklonom (čokoladicom, odlaskom u park) kada se izvini zbog psovke ili se ispravi prikladnom rečima. Dete tako dajete do znanja da je svesno svoje greške. Zato ga treba nagraditi što se potrudilo. Neku decu će to podstaći da vašu pažnju privuku pozitivnim i lepim ponašanjem.

Objasnite detetu da su ružne reči neprihvatljive, ali budite spremni na to da će možda biti zbunjeno oko toga koje reči su prihvatljive a koje ne, pa će vas stalno ispitivati.

Budite strpljivi, ali i pažljivi, kako ne bi preteralo sa svojim stalnim zapitkivanjem.

Odredite kaznu za psovanje i budite dosledni u tome. Vikom i ljutnjom nećete ništa postići, zato gledajte da kazna bude zabrana gledanja crtića, zabrana slatkiša i slično. Ako mu zabranite nešto što voli, dete će vremenom i samo razmisliti želi li „žrtvovati“ nešto zbog psovanja.

Moje dete psuje zato što se ljudi tome smeju i misle da je to zanimljivo

Budite spremni na to da će ti najveći problem biti okolina (rodbina, prijatelji), kojima će biti smešno i zanimljivo kada dete govori ružne reči, a možda će ga ohrabrivati ili čak učiti novim ružnim izrazima.

Ako je reč o vašim bližnjim, objasnite im da vam to smeta i da ignorišu dete kada psuje. Ako neko iz inata neće da vas posluša, u tom trenutku nemojte ništa preduzimati, već pričekajte i popričajte ozbiljno s detetom čim dođete kući ili budete nasamo.

Objasnite mu koliko je ružno psovati i da mu se svi smeju zato što to nije lepo, a ne zato što je zanimljiv. Čak iako ste liberalni po pitanju psovki i izgovaranja ružnih reči, detetu treba dati do znanja da to nije lepo, jer se može dogoditi da vam u nekom društvu bude izuzetno neugodno zbog njegovog ponašanja.

15 pravila bontona: Roditelji, ovo vaše dete mora da zna!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs