ovo deca treba da iskuse

10 opasnih stvari koje razbijaju dečje strahove, jačaju samopouzdanje i podstiču samostalnost!

U nastavku teksta pročitajte određene stvari i aktivnosti koje su, od strane preterano zaštitničkih roditelja, označene kao opasne

Vaše dete & vi
Autor:
10 opasnih stvari koje razbijaju dečje strahove, jačaju samopouzdanje i podstiču samostalnost!
Foto: Shutterstock

Danas živimo u vremenu koji s puno straha gleda na rizik i rizične situacije.

Roditelji koji insistiraju na tome da sve urade sami, jer oni to čine bolje i sigurnije, uskraćuju deci šansu da oni, nešto urade, da testiraju granice i eksperimentišu, da padnu, ali i da nauče.

Iako svaka od njih sadrži element opasnosti i mogućnost povrede, te rizike možete ublažiti i upravljati njima upravo vi - kao roditelj.

Aktivnosti koje ćemo navesti u nastavku omogućavaju deci da se uhvate u koštac sa zdravim rizikom, uče ih i motoričkim sposobnostma, razvijanju samopouzdanja, i podstiču samostalnost.

Korišćenje luka i strele

Kada mališani pročitaju knjigu ili odgledaju film "Robin Hud" verovatno će poželeti da pucaju lukom i strelom. Nemojte deci uskratiti to zadovoljstvo i zabavu uz koje će naučiti šta je odgovornost za potencijalno opasne predmete. Takođe, savladaće i i veštine poput ciljanja.

Kuvanje

Kuvanje hrane se možda ne čini toliko opasnim, ali nakon što deca dobiju želju da pomognu roditeljima u pripremi večere, treba biti oprezan.

Oštri noževi, plamen sa špreta i vrući tiganji predstavljaju opasnost, ali uprkos tome, vredi rizikovati i doputiti deci ne da samo pomažu u kuhinji, već i da sami kuvaju.

Ovako roditelji uništavaju dečje samopouzdanje: Rečenice zbog kojih veruju da ništa ne vrede!

foto: profimedia

Penjanje na drvo

Današnji roditelji znaju koliko je uzbudljivo penjati se na drvo jer su i oni u detinjstvo to radili. Na taj način mališani testiraju fizičku spretnost, kao i odvažnost dok se odlučuje koliko visoko se penje.

foto: Shutterstock

Gruba igra - rvanje

Iako grubo igranje može da izgleda poput malo blažeg rvanja, ima gomilu prednosti. Bilo da se deca tako igraju međusobno ili s roditeljem, istraživanja su pokazala da dobro staro rvanje razvija dečiju otpornost, inteligenciju, pa čak i empatiju - uči ih kako da pregovaraju o dinamici agresije, saradnje i fer pleja.

Sankanje

Sankanje nije sastavni dio svakog detinjstva (čak ni za one koji žive u haldnijim klimama). Teško je znati je li to zbog toga što su roditelji zabrinuti zbog opasnosti od navedene aktivnosti ili su samo previše lenji da napuste svoj klimatizovani dom i decu odvedu na lokalno brdo. Bilo kako bilo, iako sankanje uvek dolazi s nekim ogrebotinama i modricama, zabavna je i nezaboravna dečja aktivnost.

Pešačenje ili vožnja bicikla do škole

Jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da je 80 odsto učenika trećih razreda pešačilo u školu 1971. godine, dok se taj broj smanjio na samo 9 odsto u 1990. godini, a danas je još niži.

Roditelji su počeli da zabranjuju svojoj deci hodanje ili vožnju bicikla u školu i iz škole, iz straha da bi ih neko mogao oteti na putu.

Kada dete učiti da vozi bicikl?

Ako puštanje deteta da pešači do škole (ili čak autobusne stanice) i dalje ispunjava strahom, probajte sa sljedećim stvarima:

  • Prošetajte zajedno do škole nekoliko puta i uzkazujte na sve opasnosti. Hodajte s detetom na pola puta do škole, a ostatak gledajte kako napreduje sam, te ga na kraju pustite da sam ode celim putem.

Budite im dobar uzor: Ove navike roditelja deca najčešće oponašaju!

foto: Shutterstock

Borba mačevima

Roditelji zaziru od bilo čega što uključuje oštre predmete, uključujući mačeve. Ali, dopustite detetu da se igra improvizovanim mačem i štitom ukoliko dete to želi.

Penjanje po užetu

Mnoge škole su zabranile određene fizičke aktivnosti na telesnoj kulturi zbog opasnosti. Konopci su takođe uklonjeni sa mnogih školskih teretana, zbog uočenog rizika da dete padne s vrha, a verovatno i zbog rizika od povrede dečjeg samopouzdanja da se ne može popeti se do kraja.

Penjanje je jedna od ključnih telesnih veština koje svako treba da razvije, pa ako škole ne pružaju mogućnost za to, roditelji bi trebalo da možda, postavite dvorišni konopac.

Paljenje vatre

Između čoveka i vatre postoji osnovna veza. Važno je negovati tu vezu sa decom dok su mala. Neka se igraju šibicama i svećama u predškolskom uzrastu, naravno, uz vaš nadzor.

Na taj način naučiće da vatra zaista gori, ali od tako malog plamena neće se previše povrediti ako im i dotakne kožu. Kad im bude oko 8 ili 9 godina, neka sami naprave vatru, još uvek uz vaš nadzor.

Skakanje biciklom s rampe

Skakanjem s rampe na biciklu najbliže je letenju što dete može postići, a da nije u avionu naravno. Izgradnja i skakanje s rampe naučiće decu nekim osnovnim zakonima fizike, pa čak i nekim građevinskim veštinama.

Zašto deca plaćaju roditeljske grehove: Evo kako se rešiti pradedovske kletve!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs