psiholog otkriva

Ovako roditelji uništavaju dečje samopouzdanje: Rečenice zbog kojih veruju da ništa ne vrede!

Ove poruke kod mališana izazivaju osećaj srama i manje vrednosti

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shutterstock

Porodica je prva sredina u kojoj deca izgrađuju samopoštovanje, koje je veoma bitno za njegov razvoj, a kasnije i kroz život.

 

"Poruke koje kod deteta izazivaju osećaj srama i manje vrednosti ostaju snažno urezane, te mogu da stvore lošu sliku o sebi, a time i do poteškoća u funkcionisanju, ne samo tokom detinjstva nego i kada odrastu", kaže psiholog Ella Selak Bagarić.  

 

Da bi dete naučilo da voli sebe, potrebno je da se oseća voljeno i bude prihvaćeno kroz verbalne i neverbalne poruke koje dobija od roditelja. Neke rečenice pak mogu samo da pogoršaju odnos i poremete dete na putu ka izgradnji samopoštovanja.

 

Ne radi se to tako, pokazaću ti kako

 

Kako bi pomogli svom detetu roditelji često izgovaraju ovu rečenicu. Međutim, nisu svesni da tako mogu da smanje detetovu veru u svoje sposobnosti.

 

Ponekad mališanima nije potrebna konkretna aktivna pomoć,  već predlog, savet i roditelj koji će reći: 'Ajmo zajedno da pokušamo ovo da rešimo".

foto: Shutterstock

Šta nije u redu s tobom?


Ovo pitanje je samo po sebi veoma teško i šalje poruku da dete nije dovoljno dobro.

 

Roditelji obično ne koriste ovu rečenicu iz loše namere, već u afektu kada su ljuti. Ali,  ako biste mogli da izbegnete postavljanje ovog pitanja.

 

Pohvalite decu i podstaknite ih da budu još bolji dajući im do znanja da su dobri kada zaista to i jesu.

 

I koncentrišite se na konkretno ponašanje. Dete kada čuje pitanje: 'Šta nije u redu s tobom?!' jednostavno se oseća loše – a od toga nemamo ni mi ni oni ništa.

 

Ako ne kreneš, tu ću te ostaviti


Strah od odvajanja od roditelja jedan je od najvećih dečjih strahova. Oni u tom uzrastu ne shvataju da tim rečima ne mislite ozbiljno,  već ćete ga samo dodatno uznemiriti. Postaće nesigurno, što može imati ozbiljne posledice.

 

Zato je bolje da mu kažete: Možeš još 5 minuta da se igraš, a onda krećemo'.

 

Ako deca usvoje ovih 10 veština u detinjstvu, stasaće u srećne ljude pune samopouzdanja!

foto: Shutterstock

Nemam pojma kako ćemo platiti račune ovaj mesec


Iako vas neke teške životne okolnosti sateraju u ćošak i ne vidite izlaz iz konkretne situacije, uvek se setite da dete ne može da reši taj problem, ali će svakako brinuti.

 

Dete nam može dati samo ljubav i radost, a ne može uticati na situaciju u kojoj se mi nalazimo. 

 

Nikad se nećeš promeniti


Iako vam nekad izgleda da neke stvari u ponašanju vašeg mališana ne možete promeniti, to često nije istina.

 

Podsticanje na navike i ponašanje koja nam se sviđaju sigurno pomaže. Ako ih mnogo kritikujete oni će prestati da se trude.


Preosetljiv si


Iako nama ne izgleda tako, dečji problemi su njima 'veliki' problemi. Možda mi mislimo da dete preterano reaguje na nešto, ali uvek je bolje ozbiljno ih saslušati. Nemojte umanjivati njihova osećanja kada vidite da je uznemireno i tužno, jer se  tako oseća. Dajte mu do znanja da može računati na našu ljubav, pažnju i podršku.

 

Imajte na umu da ako ne slušate dečje probleme dok su 'mali', neće nam se poveravati kada budu imali velike probleme kada odrastu. 

 

Ostavi me na miru


Svima je ponekad potreban mir i tišina, to je normalno. Međutim, kada to kažemo na ovakav način, deca će to shvatiti kao da ih odbijamo. To im može povrediti! 

 

Umesto grubog "Ostavi me na miru", recite mu: 'Mama je sada umorna i ide da prilegne 15 minuta, a onda mi možeš ispričati šta se sve događalo u školi'.

 

Lepo vaspitanje je najveće dobro koje možemo ostaviti deci: Za vašu decu nema brige samo ako i vi radite ove stvari!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...