Zlata vredno

16 saveta za očeve kćerki: Ako se tata dobro brine o njoj, sutra će se ona dobro brinuti o sebi!

Ima li išta lepše od oca koji vodi računa o svojoj kćerki? Po nekad nije lako biti otac devojčice, ali ovi savati će od vas napraviti profesionalca

Vaše dete & vi 03.05.2019. - 14:36h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Tokom odrastanja vaše kćerke vodite računa o ovome:

 

1. Sami po nekad operite suđe

 

Kuvajte, čistite, perite veš - vaša kćerka mora da zna da i muškarci mogu da rade kućne poslove. Isto važi i za igranje: "oženite" njenu lutku, pustite da vam "sredi" kosu. Sreća vašeg deteta je na pravom mestu!

 

2. Provedite vreme sa njom

 

Ovo je savet koji ne smete da zaboravite. Sve slobodno vreme provedite sa svojim detetom. Nosite je, menjajte joj pelene, češljajte je, igrajte se sa njom... To vaše vreme njoj će značiti sve.

 

3. Odgovori na sva njena pitanja

 

Ne govorite ono: Pitaj mamu. Otac mora da zna da odgovori na pitanja o svemu. Ako ne znate, proverite na Internetu pa joj odgovorite. 

 

4. Preuzmite što više odgovornosti vezanih za njeno odrastanje

 

Majka nije  jedini  roditelj. Vodite računa o svom detetu. Ne postoji priručnik za roditeljstvo, učite u hodu...

 

5. Nazovite delove tela pravim imenom

 

Istraživanja pokazuju da ona deca koja do malena znaju nazive svog tela, manje su stidljiva kod lekara. Isto tako su svesniji svog tela i prepoznaju seksualno nasilje ranije.

 

6. Naučite kćerku da igra fudbal

 

Ili da igra tenis, ili bilo koji sport. Naučite je sve o vašem hobiju ona će biti ponosna što to zna, plus ćete imati nove teme za razgovor.

 

7. Pomozite  svojoj ženi čak i ako vam to ne traži!

 

Pričuvajte dete dok se ona okupa ili ode kod lekara. Ako sada ne budete pored svoje dece postaćete onaj drugi roditelj koji preko vikenda čuva decu.

 

8. Plešite sa njom pre njenog venčanja

 

Otac je prvi čovek u životu devojčice. Ako se njen otac dobro brine o njoj, sutra će se ona dobro brinuti o sebi. Psiholozi tvrde da će tražiti muža koji će joj omogućiti da se oseća sigurno.

 

9. Ako je mama vodi na plivanje, idi sa njima

 

Ne dopusti da te "male ženske stvari" koje mama i kćerka rade spreče da budeš najbolji tata na svetu. Učestvuj u njenom životu svaki dan.

 

10. Ljubazno je odbij ako ti zatraži da je oženiš

 

U nekom periodu između njene 3 i 6 godine, pitaće te da je oženiš. Odbij ljubazno. Otac je prva osoba prema kojoj devojčica demonstrira svoju ženstvenost. 

 

11. Nauči je samopoštovanju

 

Psiholozi tvrde da su igre koje igraju očevi i kćerke najvažnije u njenom životu. Pošto manje viđaju očeve, kćerke po nekad postanu opsednute njima. Stoga je na ocu da kćerku nauči kako da vodi računa o sebi i da poštuje svoju ličnost.

 

12. Ne budi stidljiv i poljubi je

 

Radi što ti srce kaže i obavezno joj pokaži nežnost. Ako hoćeš da je zagrliš, zagrli je! Nema ništa loše u tome kada ti ćerkica  priđe i zagrli te.

 

13. Tretiraj je kao sebi ravnu

 

Nikad je nemojte ignorisati. Ako vam nešto priča pažljivo je slušajte. Samo budite ljudsko biće!

 

14. Nosite je na ramenima

 

Naučnici su dokazali da ovo jača vezu između oca i kćerke. Što više je nosite na ramenima.

 

15. Prihvatite njena odbijanja

 

Dozvolite joj da ima svoje mišljenje. Ako ne želi da se igra sa vama ili da vas zagrli, prihvatite to. Isto tako je nemojte primoravati da se igra ili da priča sa ljudima sa kojima ne želi.

 

16. Koristite bolovanje zbog bolesti deteta

 

Ako je dete bolesno, vi imate pravo da uzmete bolovanje i brinete se o njemu bez obzira što ste otac. Otac je tu da štiti svoje dete u svakom pogledu i od svega!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs