ZAŠTO TATE NE BRINU TOKOM NOĆI O DECI: Samo 11% muškaraca će ustati na bebin plač

Poražavajuća statistika kaže da očevi slabo brinu o deci tokom noći, čak iako su bebe odavno prestale da sisaju

Porodica
Autor:
ZAŠTO TATE NE BRINU TOKOM NOĆI O DECI: Samo 11% muškaraca će ustati na bebin plač
Foto: Shutterstock

Usred noći vaša bebica se redovno budi i plače. I dok vi po ko zna koji put (i koju noć) zaredom ustajete da dete ponovo uspavate, vaš dragi se samo okrene na drugu stranu kreveta i nastavi da spava. Da li vam je poznata ova situacija?

Naučnici su posmatrali navike 20.000 radno aktivnih roditelja koji imaju malu decu kako bi otkrili šta se tačno događa tokom svima poznate i omražene "noćne smene". I u skoro svim slučajevima žena je bila ta koja se na plač deteta uvek prva budila. To se još i može razumeti ako se uzme u obzir da otac radi, jer je majka trenutno na porodiljskom odsustvu. Međutim, ono što je zabrinjavajuće jeste to da se ta praksa nastavlja i kad se žena vrati na posao - ona i dalje nekoliko puta u toku noći ustaje uprkos tome što je dete odavno prestalo da doji.

Tata, tata i beba
foto: Shutterstock

A da li je u pitanju navika ili lenjost muškarca, na to pitanje naučnici nisu imali odgovor. Ali podatak do kojeg su došli je poražavajući - samo 11 odsto očeva spremno je da usred noći ustane da detetu doda mleko, da ga presvuče i smiri. Majke su se požalile i na to da, nakon što uspavaju dete, često imaju problema da ponovo zaspe, a nije retkost da i po sat leže budne u krevetu dok ih ponovo ne uhvati san, dok muškarci s tim nemaju problema jer im je potrebno manje od pet minuta kako bi ponovo utonuli u carstvo snova. Ako se uzme u obzir da je i tokom dana majka ta koja je, pored posla, aktivnija oko deteta i domaćinstva, potrebno je da, ukoliko ih muči ovakav problem, razgovaraju s partnerom i da im objasne da im je teško da fizički izdrže ovakav tempo.

Beba Plače
foto: Shutterstock

A stvar je jednostavna - dogovorite se koje noći će ko da ustane da bi vaš partner mogao da spava. Jer važno je podeliti poslove kako bi oba roditelja mogla da uživaju u čarima roditeljstva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs