IZBIRLJIVO DETE JE BOLJE OD ONOG KOJE JEDE SVE: Najnovije studije su pokazale i zbog čega je to tako

Stope gojaznosti kod dece rastu alarmantnom stopom a ako se ne leči, gojaznost može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Porodica
Autor:
IZBIRLJIVO DETE JE BOLJE OD ONOG KOJE JEDE SVE: Najnovije studije su pokazale i zbog čega je to tako
Izbirljivo dete je bolje od onog koje jede sve., Foto: Shutterstock

Nedavno je sprovedena studija koja je kategorisala decu u nekoliko grupa na osnovu njihovog ponašanja prilikom konzumiranja hrane. Proverite u koju grupu spada vaše dete na osnovu ovih istraživanja.

Posmatranjem osam markera za osetljivost na hranu:

  • emocionalno prejedanje,
  • uživanje u hrani,
  • želja za pićem,
  • reakcija na sitost,
  • sporost u jelu,
  • emocionalno podhranjenje i
  • nervoza oko hrane

otkrili su da se deca mogu svrstati u četiri kategorije:

  1. pohlepna,
  2. sklona izbegavanju,
  3. srećna i
  4. tipična.
Dete, Deca, Dete jede
foto: Shutterstock

Istraživači sa Univerziteta Aston, Univerziteta Lafboro, Kings koledža u Londonu i Univerzitetskog koledža u Londonu anketirali su 995 roditelja dece uzrasta od tri do pet godina u Engleskoj i Velsu o navikama njihove dece u ishrani.

Studija, objavljena u časopisu „Appetite“, sprovedena je kako bi pokušalo da se otkrije koja deca mogu biti u većem riziku od razvoja nezdravih navika u ishrani i prekomerne težine.

Dete, Deca, Dete jede
foto: Shutterstock

Samo 16 odsto dece je klasifikovano kao ona skona izbegavanju, odnosno ona koja su nervozna dok jedu. Utvrđeno je da ova grupa ima „značajno visok nivo nervoze oko hrane, osećaj sitosti, sporo jedenje, kao i značajno nizak nivo uživanja u hrani“.

Značajan broj dece – 44 odsto uklapa se u tipične potrošače sa prosečnim nivoom svih osam markera, dok je 18 odsto dece završilo u grupi srećnih potrošača.

Čak 22 odsto dece svrstava se u pohlepnu decu, strastvenu prema hrani. Ovu grupu karakteriše uživanje u hrani, brzo jedenje i nedostatak reakcije na sitost. Takva deca su jela više hrane i pokazala su veći nivo emocionalnog prejedanja.

deca piju šejk, deca
foto: Shutterstock

Istraživači su primetili da ova ponašanja u ishrani mogu da dovedu decu do prejedanja i dobijanja na težini na nezdrav način, pa smatraju da je zabrinjavajuća činjenica da jedno od petoro dece pripada ovoj grupi.

Stope gojaznosti kod dece rastu alarmantnom stopom a ako se ne leči, gojaznost može dovesti do doživotnih zdravstvenih problema, uključujući apneju u snu, visok krvni pritisak, dijabetes tipa 2, depresiju, pa čak i smrt, prenosi N1.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs