Roditelji, pročitajte

Ovako bogataši vaspitavaju decu: Mama milionerka podelila 6 ključnih saveta za odgajanje uspešnog, ali dobrog deteta!

Nikad ne ističite novac kao glavnu prednost bilo čega, ako ne želite da odgajite pohlepnog materijalistu

Vaše dete & vi
Autor:
Ovako bogataši vaspitavaju decu: Mama milionerka podelila 6 ključnih saveta za odgajanje uspešnog, ali dobrog deteta!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako ste se ikada pitali zašto neko u životu dobije sve, a neko ništa ili kako to da neko postane bogat i uspešan, a drugi ne uspeva ni uz sav mogući trud, znajte da niste jedini, piše Stil.kurir.rs.

Mnogi misle da je osnovni razlog poreklo i da oni rođeni u siromašnim porodicama ostaju siromašni ili, u najboljem slučaju, prosečni. Takođe, rasprostranjeno je verovanje da decu rođenu u bogatim porodicama obavezno čeka samo uspeh i još više novca.

Ali, to ne mora da bude istina. Baš zato je Denis Džonson, mama milionerka, odlučila da progovori! Ona je rođena u siromašnoj porodici, dete je rodila u 17. godini, a kada je proslavila 21. rođendan, postala je beskućnica.

Ipak, ona je u 23. godini zaradila prvi milion! Danas je uspešna poslovna žena, majka petoro dece i baka nekoliko unučića. Ona veruje da vam sudbina zavisi od vaspitanja u detinjstvu, a ovo su njeni principi odgajanja dece!

1. Cilj mora da postoji još u detinjstvu

Mnogi roditelji bi voleli da im deca u budućnosti budu lekari, biznismeni, predsednici... Ali mnogi od njih ništa ne rade po tom pitanju. Još u detinjstvu morate da objašnjavate detetu šta koja struka tačno radi, kako njihov život izgleda i koji su benefiti određenog zanimanja. Tako će se u detetu još u detinjstvu probuditi želja za određenom profesijom, pa će se još u osnovnoj školi truditi da obezbedi sebi uslove za to, počevši od znanja i dobrih ocena.

Napomena: Ne ističite novac kao glavnu prednost ako ne želite da odgajite pohlepnog materijalistu!

Dragan Bjelogrlić: Jedino pitanje moje ćerke na koje nisam imao odgovor!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

2. Bez televizora i mobilnog telefona

Ne dozvolite da vašem detetu najbolji prijatelj bude uređaj! Moja deca su prve telefone dobili u 16. godini; mi nismo hteli da im ih kupimo, a oni nisu mogli sami sebi da ih obezbede jer nisu zarađivali. Njihov prvi računar bio je stari kompjuter njihovog oca. U kući nikada nismo imali televizor.

Svi ti uređaji su krivi što deca ne nauče da cene vreme i da moraju lepo da ga isplaniraju. Televizor im nudi pogrešne životne modele. Telefoni rade umesto njih, pa im se mozak ne razvija.

3. Naučite dete da voli rad

Vikend se bliži, a šta deca čuju do roditelja? Hvala Bogu što je petak! Konačno ne radim! Moj šef je kreten! Sad ću da ležim 48 sati!

I tako deca uče da je posao teška i neprijatna robija koja mora da se trpi i isisava sav život iz vas, a da vikend treba da se preleži umesto da se uradi nešto lepo ili korisno. Deca kojoj se u detinjstvu rad predstavlja na ovaj način nikada neće želeti da pokrenu svoj biznis ili budu posvećeni poslu.

U mojoj porodici, deca su od druge godine imala obavezu da obave neki jednostavan kućni posao - da skupe prljavu odeću i odnesu u korpu, da sami bace nešto u kantu za smeće... Do 11. godine broj obaveza se povećavao u skaldu sa uzrastom i već tada su postali prilično nezavisni i svesni da na taj način "plaćaju" to što imaju svoju sobu, redovne obroke... Tačnije, da ništa u životu nije besplatno i da se ništa neće samo uraditi. Iako imamo novca da to priuštimo, nemamo ni kuvaricu, ni dadilju, niti bilo kakvu poslugu. Sve radimo sami.

Ovako ćete naučiti dete da nekad mora uradi i nešto što mu je dosadno ili mu se ne dopada, ali to je ono što razvija karakter i snagu bolje. Ako radi samo ono što mu se dopada, to ni na koji način neće doprineti pomeranju granica u razvoju ličnosti deteta.

Roditelji, niste svesni koliko grešite: Kod ovih 5 stvari prelazite dečju granicu!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

4. Naučite dete da vi niste mašina koja proizvodi novac

Deci dajem 50 dolara godišnje za obuću i kupujem im četiri para farmerki. Ako žele luksuz, imaju opciju da sami zarade dodatni novac ili da čekaju sniženja. Deca treba da nauče šta je potreba, a šta luksuz, kao i dokle njihove želje i fantazije treba da idu. Na ovaj način su moja deca naučila da naprave prioritete. Najgore što možete da uradite jeste da detetu kupujete sve što vi niste imali u deinjstvu. Jednom kada odrastu i stuacija se izmeni, ili kad vas možda više ne bude, nastaće veliki problem kada shvate da ne postoji neko ko će im nadalje obezbeđivati sve ono na šta su navikli.

5. Šta sa viškom novca?

Kada ima "višak" novca (detetu ostane od kupovine odeće ili dnevnog džeparca), naučite ga da taj novac sačuva, umesto da kupi neku glupost. Učite dete da je dinar po dinar zaista pogača, da ako svakodnevno dodaje u kasicu na kraju može da plati nešto veoma skupo, ali kvalitetno - kurs jezika, putovanje...

6. Naučite dete da bude velikodušno

Najveći broj uspešnih ljudi je velikodušno u emocionalnom i materijalnom smislu. Naučite dete da ne bude zavidno i ljubomorno, već darežljivo. Naučite ga da poštuje druge i da ne vrednuje ljude prema dubini novčanika, već prema dubini duše.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs