Blagotvorno detjstvo

Miris bebe čini majku brižnijom

Naučnici smatraju da je mamama lakše da se izbore s neprestanom brigom o tek rođenoj deci i da su pažljivije i izrazito brižne nakon porođaja zahvaljujući reakcijama mozga na miris bebe
Vaše dete & vi
04:44h Autor:
Miris bebe čini majku brižnijom

Suze, vika i buđenje po nekoliko puta u toku večeri mogu delovati nekim ženama kao delovi majčinstva koji deluju preteško. Ipak, nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da miris deteta pomaže majkama da se izbore sa svim nedaćama u prvim mesecima po porođaju, piše Yumama.rs.

Porođaj, naime, utiče na ženski um tako da mama postaje racionalnija, pažljivija i brižljivija prema drugima. Naučnici s japanskog Univerziteta u Nagasakiju sproveli su zanimljivo istraživanje, u sklopu kojeg su prekrili oči grupi žena od kojih je polovina imala decu. Učesnice su, u nemogućnosti da vide, mirisale majice, od kojih su neke pre toga imale na sebi tek rođene bebe, neke su oblačili muškarci, dok su neke od majica bile neobučene. Zadatak trideset osam žena koje su učestvovale u studiji bio je da procene kome pripadaju mirisi koji osećaju, dok su određeni aparati istovremeno pratili aktivnost njihovih prefrontalnih korteksa, delova mozga koji su zaduženi za racionalno razmišljanje.

Kada se pred ovim ženama našla odeća koja pripada novorođenčadima, majkama koje su učestvovale u istraživanju su zabeležene značajne promene u moždanoj aktivnosti, a uz to su pogađale o čijoj je odeći je reč. S druge strane, žene koje nisu majke nisu pokazale značajniju promenu u moždanoj aktivnosti nakon što su osetile miris bebe.

Na osnovu toga, naučnici su izvukli zaključak da u ljudskim bićima nakon što se porode dolazi do velikih promena. Ova mogućnost je podržana još jednom studijom, koja je izvela zaključak da prve mesece majčinstva prate značajne strukturalne promene u većem broju moždanih regija, uključujući i prefrontalni korteks.

"To može biti od velike važnosti za razumevanje rađanja majčinske ljubavi i ispunjavanja zadataka koje majčinstvo sa sobom nosi", navodi se u izveštaju studije. "Majčinstvo, naročito u prvim nedeljama nakon rođenja, veoma je stresno i nekim ženama je jako teško da se nose sa svim izazovima. Ipak, čini se da je miris deteta svojevrsni stimulans koji utiče na sposobnost majki da se izbore sa svim poteškoćama.

"Naučni svet slaže se sa zaključcima japanskih stručnjaka i podseća da je oduvek poznato da miris bebinog vrata i sam kontakt s detetom blagotvorno utiču na mame, što su rezultati ovog istraživanja samo potvrdili.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs