Praznina u znanju

Iznenađujuće: Žene slabo razumeju seks, trudnoću i plodnost!

Žene često ne znaju osnove činjenice o seksu, plodnosti, trudnoći i svom reproduktivnom zdravlju, pokazala je studija američkog Univerziteta Jejl
Trudnoća 28.01.2014. - 10:44h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstock

Žene često ne znaju osnove činjenice o seksu, plodnosti, trudnoći i svom reproduktivnom zdravlju, pokazala je studija američkog Univerziteta Jejl.

 

U onlajn studiji učestvovalo je 1.000 žena starosti između 18 i 48 godina iz celih Sjedinjenih Država.

 

Samo jedna od 10 znala je da je seks potreban pre ovulacije, a ne posle, kako bi se poboljšale šanse da se zatrudni, pokazala je studija objavljena u listu "Fertility and Sterility".

 

Više od trećine ispitanih smatra da određene poze u seksu, poput podizanja kukova, mogu da povećaju šanse da se zatrudni, piše AFP. Oko 40 procenata žena smatra da njihovi jajnici stalno proizvode nova jajašca.

 

"Ova pogrešna predstava naročito zabrinjava i to u društvu gde žene stalno odlažu trudnoću", rekla je koautorka Lubna Pal, profesor ginekologije i reproduktivnih nauka na Jejlu.

 

Oko polovina žena nikada nije sa lekarom razgovarala o svom reproduktivnom zdravlju. Oko 30 procenata nikada nije otišlo na godišnje preglede.

 

Kada je reč o zdravlju tokom trudnoće, polovina njih ne zna da bi trebalo da koriste folnu kiselinu kako bi sprečili defekte kod novorođenčeta.

 

Petina ispitanica nije znala da sa godinama raste rizik od pobačaja, neplodnosti i abnormalija fetusa.

 

"Studija, sa jedne strane pokazuje ogromne praznine u znanju žena o svom reproduktivnom zdravlju a sa druge naglašava zabrinutost žena o kojoj ne razgovaraju sa lekarima", rekla je autorka Džesila Iluzi, profesor na Jejlu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...