Neslavna statistika

Srbija na 4. mestu crne liste: 2.250 Srpkinja godišnje umre od raka grlića materice

Rana i pravovremena dijagnostika ginekoloških kariconoma značajno povećava efikasnost izlečenja

Vesti
Autor:
Srbija na 4. mestu crne liste: 2.250 Srpkinja godišnje umre od raka grlića materice
Foto: Shutterstock

U Srbiji od ginekoloških karcinoma godišnje oboli 2.200 žena, a umre njih oko 2.250, upozorili su danas zdravstveni stučnjaci povodom Svetskog ginekološko-onkološkog dana koji se sutra obeležava prvi put u svetu i Srbiji.

Predsednica udruženja pacijenata Ženski centar "Milica" iz Vrnjačke Banje Vesna Bondžić je rekla da je veoma važno da se žene motivišu da idu na preventivne ginekološke preglede, poželjno je jednom godišnje, i da se odazovu na pozive da dodju na skrining preglede koje organizuju zdravstvene ustanove.

"Pored toga je za prevenciju bolesti značajna edukacija, kako građana tako i stručne javnosti, u spovodjenju primarne prevencije, odnosno HPV vakcinacije", istakla je ona.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić je rekla da rana i pravovremena dijagnostika ginekoloških kariconoma značajno povećava efikasnost izlečenja i da žene treba da dolaze na pregleda i posle ulaska u menopauzu.

"Srbija ima kapacitete i obučene lekare za dobru prevenciju ove bolesti, a ulažu se napori i za obezbedjivanje opreme za nove dijagnostičke procedure i najefikasnije terapije", kazala je ona.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović-Batut" Verica Jovanović je ukazala da je Srbija po obolevanju od ginekoloških karcionoma na sredine lestvice među evropskim zemljama, a da je po smrtnosti na višem mestu na toj listi.

"Nažalost, na četvrtom smo mestu u Evropi po obolevanju od raka grlića materice", kazala je Jovanović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs