Poražavajući podaci

Međunarodni dan borbe protiv HPV-a: Glavni uzrok raka grlića materice svakog dana ubije dve žene u Srbiji!

Smatra se da je svaka seksualno aktivna osoba bar jednom u životu došla u kontakt sa HPV-om, da infekcija izazvana ovim vrstama virusa obično sponorano prođe, jer odbrambene snage organizma uspešno spreče dalji razvoj bolesti

Vesti 04.03.2019. - 11:15h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstock

Međunarodni dan borbe protiv Humanog Papiloma Virusa (HPV), koji je jedan od glavnih uzročnika raka grlića materice, obeležava se danas.

 

Srbija je među vodećim zemljama u Evropi po broju obolelih i umrlih od tog karcinoma - godišnje oboli oko 1.500, a umre oko 600 žena, što je našu zemlju svrstalo na neslavno treće mesto, odmah posle Moldavije i Litvanije.

 

Govoreći jezikom brojki, praktično svaki dan se rak grlića materice dijagnostikuje kod pet žena, a na žalost dve izgube bitku sa tom opakom bolešću.

 

Lekari podsećaju da postoje dva oblika prevencije te bolesti, jedan je vakcinacija dece školskog uzrasta, a drugi je redovni ginekološki pregledi.

Imunizacija je prepoznata u našem zdravstvenom sistemu kao efikasna zaštita od HPV-a, i vakcina je uvrštena u Pravilnik o imunizaciji stanovništva, kao preporučena vakcina od aprila meseca ove godine.

 

Imunolog dr Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj kaže da je vakcina delotvorna u sprečavanju prekanceroznih promena i samim tim može da spreči nastanak raka grlića materice.

 

Smatra se da je svaka seksualno aktivna osoba bar jednom u životu došla u kontakt sa HPV-om, da infekcija izazvana ovim vrstama virusa obično sponorano prođe, jer odbrambene snage organizma uspešno spreče dalji razvoj bolesti. Međutim, problem nastaje kod oko trećine inficiranih gde imuni sistem nije uspeo da se odbrani od infekcije.

 

Suština je da bi deca trebalo da budu vakcinisana pre stupanja u seksualne odnose.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs