Bez dileme

Udahnite duboko, pa pročitajte: Porođaj u stvarnom životu izgleda baš ovako!

Iako je rađanje deteta najprirodnija stvar na svetu, žene strahuju jer čuju svakakva iskustva
Trudnoća
23:20h Autor:
Udahnite duboko, pa pročitajte: Porođaj u stvarnom životu izgleda baš ovako!
Foto: Profimedia

Milioni beba rode se godišnje širom sveta, a kod nekih žena radost zbog trudnoće brzo zameni osećaj straha od porođaja. Iako je rađanje deteta najprirodnija stvar na svetu, žene strahuju jer čuju svakakva iskustva - bol je strašan i dugotrajan, treba ići u bolnicu čim pukne vodenjak, kako prepoznati trudove...

Porođaj je bolan tu i nema nema nepoznanice, ali kolika je ta bol, koliko će trajati to što je dostupno u bolnicama da se bol ne bi osetila? Stručnjaci su otkrili što se zaista događa tokom porođaja, kako olakšati bol, kako prepoznati vreme odlazak u bolnicu...Kako prepoznati trudove na vreme? To je posebno teško za žene koje prvi put postaju majke jer su česti lažni trudovi. Stručnjaci kažu da se javljaju kontrakcije uzrokovane zatezanjem mišića u materici, i to je uobičajeno i ne treba dizati paniku. Sve učestalije kontrakcije čiji razmak je deset minuta i manje ukazuje na prave trudove. Ali, ako su blagi i retki manja je mogućnost da se radi o stvarnim trudovima i da je porođaj blizu.

Carski rez ili prirodni porođaj: Prednosti i mane!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Lekari savetuju ženama da nastave da se kreću i da rade uobičajene stvari. Takođe, kod ranih trudova važno je jesti laganu hranu da bi žena imala dovoljno energije za porođaj. Naime, trudovi mogu početi puno pre vremena odlaska u bolnicu, može se raditi o nekoliko dana ili nekoliko sati. Lekaru se treba javiti ako jak mlaz krvi izađe te ako je svetlo crvene boje, ako se oseti pucanje vodenjaka i isticanje tečnosti, ako je beba usporila kretanje u stomaku te ukoliko trudnica ima groznicu i jaku glavobolju.

Koliko je bol jaka i koliko dugo traje?

Porođaj je bolan i tu nema dileme, ali jačina zavisi od mnogih činioca, na primer, od položaja deteta. Najčešći položaj je glavica prema dole i lice okrenuto prema kičmi. Tad porođaj uglavnom ide prilično brzo, a bol nije toliko nepodnošljiva. Tokom porođaja je najvažnije pokušati opustiti se jer tad će i bolovi biti slabije izraženi. Bol znači da mišići rade i guraju bebu prema izlazu. Neki od tih mišića nikad nisu bili u pogonu.

Kako teče prirodni porođaj: Četiri faze dolaska bebe na svet!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Epiduralna nije jedini oblik ublažavanja bolova

To je lokalni anestetik koji se ubrizgava u leđa trudnice gde umrtvljuje živce u kičmenoj moždini. Ali, bolove ublažava i rađanje u vodi, topli tuš, masaža leđa, a i akupunktura, iako nema puno dokaza kako. Postoji i niz lekova protiv bolova koji se mogu uzeti tokom porođaja kao i injekcije. Postoji i uređaj koji provodi električne impulse kroz jastučiće na leđima trudnice, a oni blokiraju bol.

Beba može isprazniti creva tokom porođaja

Postane li dete uznemireno tokom porođaja, to može značiti kako ima potrebu da isprazni creva. Prva stolica zna biti boje slame, zelena ili crna, a sastoji se od tečnosti koju je beba progutala za vreme trudnoće. Većina će to izbaciti iz sebe u prva dva dana nakon rađanja i to je znak da creva dobro rade. I trudnicama se događa da tokom rađanja obave neplanirano veliku nuždu jer ih gibanje bebe nagna na to.

Pupčana vrpca se ponekad omota oko vrata bebe

U tom slučaju trudnici će biti rečeno da prestane da gura. Omotavanje pupčane vrpce oko vrata ne može se upoređivati sa davljenjem jer beba još ne diše kroz nos i usta, ali svakako je treba što pre odmotati da se ne smanji dovod kiseonika kod deteta.

Porođaj u vodi: Sve prednosti kako za majku, tako i za bebu!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Postoje velike šanse da će se hirurški zarezati međica

Epiziotomija je hirurški rez na međici, tkivu između rektuma i vagine, a radi se iz predostrožnosti, da međica i materica ne bi popucale na više mesta tokom rađanja. Zahvaljujući rezu beba u nekim slučajevima lakše izađe. Taj rez se na kraju ušiva, a ženama je zbog njega neprijatno i bolno još neko vreme naklon porođaja.

Mora izaći i posteljica

Nakon porođaja, iz vagine mora izaći i posteljica, a u većini slučajeva izlazi sama. Ako ne, lekari je izvade. Posteljica se odvaja od zida materice.

Foto. Thinkstock
Foto. Thinkstock

Ponekad je neophodan carski rez

Ako porođaj predugo traje ili je beba u nekoj nevolji, lekari znaju posegnuti za carskim rezom da bi dete što pre izašlo. Ponekad je to potrebno, na primer, ako je dete u čudnoj poziciji (nogama prema dole, umesto glavom). Trudnice ponekad znaju unapred da će ići na carski rez, a ponekad to saznaju tokom problematičnog porođaja. To se izvodi u spinalnoj anesteziji, odnosno blokiranjem prenosnika bolnih nadražaja kroz kičmu. Žena je budna.

Kod nekih žena pojavi se PTSP

To se, kažu stručnjaci, zna dogoditi nakon teških porođaja u kojima je dete bilo u životnoj opasnosti, a žena je izgubila puno krvi. One koje obole od post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP) kasnije imaju običaj da izbegavaju sve što ih podseća na rađanje i znaju biti nerealno zabrinute da će se detetu nešto strašno dogoditi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs