Trudnice, pravac u šetnju

Boravak u prirodi ima iznenađujuć uticaj na zdravlje deteta

Boravak u prirodi tokom trudnoće može imati veoma veliki uticaj na zdravlje deteta, kako fizičko tako i mentalno, bar sudeći prema istraživanjima obavljenim u Španiji
Trudnoća
12:00h Autor:
Boravak u prirodi ima iznenađujuć uticaj na zdravlje deteta
Foto: Shutterstock

Zelenim površinama možemo zahvaliti na više stvari – provođenje vremena među biljkama, travom i drvećem značajno snižava nivo stresa.Pored toga, zelene površine smanjuju nivo zagađenja vazduha i nivo zagađenja prouzrokovanog bukom. Boravak u prirodi tokom trudnoće može imati veoma veliki uticaj na zdravlje deteta, kako fizičko tako i mentalno, bar sudeći prema istraživanjima obavljenim u Španiji.

Tokom istraživanja, naučnici su analizirali navike skoro 2 400 trudnica i, nakon usklađivanja drugih faktora, otkrili su da žene koje više vremena provode u područjima sa biljnim pokrivačem rađaju bebe sa većim obimom glave i većom telesnom težinom. Ovi nalazi su bitni, jer je veća veličina glave u direktnoj vezi sa veličinom mozga i koeficijentom inteligencije koji se može ostvariti tokom života.

Takođe, smanjenje broja beba rođenih sa nedovoljnom težinom smanjuje i broj dece koja imaju srčana oboljenja, visok krvni pritisak i insulinsku rezistenciju kasnije u životu. Bez obzira da li ste u drugom stanju ili ne, svakodnevno provođenje malo vremena u prirodi može vam pomoći da smanjite nivo stresa i poboljšate raspoloženje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs