Večita dilema

Slatke muke: 7 pravila kod odabira imena za dete

Pravila kod odabira imena za dete ne postoje, ali, ipak bi se trebalo pridržavati nekih nepisanih odrednica kojima možete izbeći neželjene situacije u budućnosti
Vaše dete & vi 02.07.2013. - 13:45h Autor: haber.ba

Većini roditelja, posebno onima koji će to postati po prvi put, odabir imena za dete predstavlja pravu slatku muku. Najčešće roditelji ne mogu da se dogovore oko imena ili, pak, nijedno ime im ne zvuči toliko primamljivo. Pravila kod odabira imena za dete ne postoje, no, ipak bi se trebalo pridržavati nekih nepisanih odrednica kojima možete izbeći neželjene situacije u budućnosti.

 

1. Izbegavajte inicijale koji mogu da zvuče neugodno.

 

2. Kako biste izbegli poteškoće prilikom izgovora imena i prezimena pazite da poslednje slovo imena ne bude isto kao prvo slovo prezimena.

 

3. Ime bi trebalo da ide uz prezime, pa vodite računa da ime i prezime dobro i melodično zvuče zajedno. Pravilo je da uz dugo prezime ide kratko ime, i obrnuto.

 

4. Ne dozvolite da vaše dete zbog imena i prezimena bude predmet ismevanja i šala. Pripazite da ime i prezime ne čine šaljive reči. Iako vama možda zvuči simpatično, ne zaboravite da deca mogu imati vrlo okrutan smisao za humor.

 

5. Ne pristajte na kompromise prijatelja i porodice. Iako bi možda vaša majka ili otac hteli da se njihovo unuče nasledi ime dede ili bake, budite svesni da je to vaše dete, a samim tim i vaš odabir i vaša odluka (i partnera naravno).

 

6. Ako ste neodlučni, sastavite listu imena pa svaki dan precrtajte po jedno ime dok ne dođete do onog pravog, koje će se svideti vama i vašem partneru.

 

7. Oprezno sa jedinstvenim, originalnim i stranim imenima jer iako je lepo da vaše dete ima unikatno ime, ipak, ono mora da ga nosi čitav život, uključujući i u pubertetu. Poznajete li kojeg Svemirka, Sneška, Agamemnona, znaćete o čemu govorimo.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

DeteImeMuka

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...