Promene u načinu hoda

Zašto trudnice imaju problema sa ravnotežom?

Tek ste saznali da ste trudni i još se niste navikli na promene koje se dešavaju u vašem telu, a već imate problema sa ravnotežom. Treba preduzeti određene mere sigurnosti
Trudnoća
07:48h Autor:
Zašto trudnice imaju problema sa ravnotežom?
Foto: Shutterstock

Tek ste saznali da ste trudni i još se niste navikli na promene koje se dešavaju u vašem telu, a već imate problema sa ravnotežom. Neke žene veoma rano promene način hoda kada ostanu u drugom stanju, pa počnu da se „gegaju“ - iz straha da ne urade nešto što bi ugrozilo trudnoću. Većina budućih mama tako hoda kada beba izađe iz male karlice i stomak počne da narušava statiku tela. U svakom slučaju, čak i kod najspretnijih trudnica postoji rizik od gubitka ravnoteže i pada, jer se težište pomera kako stomak raste. Pošto se nezgode uglavnom događaju na poznatom terenu - u kući ili na poslu, gde se osećate sigurno, treba preduzeti određene mere sigurnosti.

Visoke potpeticeNošenje obuće sa visokim i tankim potpeticama odložite za neko vreme, ali ni široke papuče dva broja veće nisu bezbedne. Noseći ih, možete lako da uvrnete zglob. Ravna obuća, ili sa štiklom od dva, tri centimetra, odgovarajuće veličine - obezbediće vam stabilnost i udobnost.

Prihvatite pomoć drugihBez obzira na subjektivan osećaj kako se ništa nije promenilo, morate da shvatite da ste u drugom stanju... i da ta reč nije slučajno odabrana.Ako od stomaka ne vidite prste na nogama, sigurno je da ste privremeno izgubili lakoću i gracioznost, pa nemojte da se penjete na stolicu ili merdevine. Zamolite nekoga da vam dohvati ono što vam treba sa vrha police. Ljudi oko vas inače imaju potrebu da vam pomažu jer ste u drugom stanju, pa nema razloga da ne prihvatite njihovu pomoć, ako ni zbog čega drugog, onda zbog vaše bezbednosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs