ljubimci

ODBIJAJU NEUKUSNU HRANU DO GLADOVANJA I SPAVAJU ČAK OVOLIKO SATI: Neverovatne činjenice o mačkama!


Možda volite svoju mačku, ali verovatno niste u potpunosti svesni koliko je vaša ljubimica i njena celokupna vrsta zaista posebna. Na primer, da li ste znali da su mačke razvile mjaukanje kao način da komuniciraju isključivo sa ljudima?

Ljubimci
Autor:
ODBIJAJU NEUKUSNU HRANU DO GLADOVANJA I SPAVAJU ČAK OVOLIKO SATI: Neverovatne činjenice o mačkama!
Foto: Shutterstock

Mačke imaju 95,6 posto gena kao i tigrovi, i one dele istu vrstu ponašanja sa svojim precima iz džungle, kaže Lejla Morgan Vajld, stručnjak za ponašanje mačaka i osnivač portala Cat Visdom 101.

Zajedničko sa tigrovima im je obeležavanje mirisa grebanjem, igra sa plenom, uhođenje plena, obeležavanje teritorije urinom.

Veruje se da su mačke jedini sisari koji ne osećaju ukus slatkog, a kada je reč o ostalim čulima, mačke su kratkovide, ali njihov periferni vid i noćni vid su mnogo bolji od ljudi.

mačka
foto: Shutterstock

Mogu skočiti do šest puta duže od sopstvene dužine, a u njihovoj spretnosti im pomaže možda to što imaju 230 kostiju, dok ljudi imaju 206.

Takođe, mačke imaju skoro dvostruko više neurona u moždanoj kori od pasa i poseduju najveće oči u odnosu na veličinu glave od svih sisara.

Prosečan životni vek mačke porastao je za godinu dana u periodu između 2002. i 2012. godine, prema studiji bolnice za kućne ljubimce Banfild.

Spavaju čak 12 do 16 sati dnevno, a najaktivnije su u zoru i u sumrak, a mogu provesti i trećinu vremena dok su budne „negujući se kupanjem".

Iako deluje neverovatno, mačke će odbijati neukusnu hranu do tačke gladovanja a mnoge su netolerantne na laktozu.

mačka
foto: Shutterstock

Grožđe i suvo grožđe, kao i luk, i vlašac su izuzetno štetna hrana za mačke. Mogu izazvati srčane probleme i probleme sa varenjem.

Ako ste se pitali šta želi mačka sa repom u obliku znaka pitanja, ona zapravo želi da se igra sa Vama.

Mačke imaju jedinstven „rečnik" sa svojim vlasnikom - svaka mačka ima drugačiji skup vokalizacija, predenja i ponašanja, ali sve „smatraju" da je preteće ponašanje kada uspostavite direktan kontakt očima sa njima.

I za kraj, znajte da će Vas, iako ste Vi vlasnik, a ona Vaš ljubimac, mačke označiti kao svoju teritoriju i to dok trljaju svoje lica i telo o vas.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs