Prelepa i opasna

Najneverovatnija životinja na svetu: Peživi i najgore uslove, najbrižnija majka i surovi zaštitnik potomstva! (FOTO)

Sposobnost kamuflaže koju ima polarna lisica tokom cele godine, potpuno je neverovatna

Ljubimci
Autor:
Autor: Joe Hall, Foto: Profimedia

Arktička ili polarna lisica je neverovatno izdržljiva životinja koja preživljava i najsurovije uslove Arktika, svog doma, gde se temperature spuštaju i do -58.

Smatra se potpuno neverovatnim bićem jer ima sposobnost da se prilagodi svim mogućim klimatskim uslovima tako što po potrebi drastično menja svoje krzno.

Tokom zime potpuno se stapa sa snežnom okolinom i postaje potpuno bela, dok tokom leta dobija sivo ili tamno braon krzno koje joj omogućava da lakše podnosi toplije vreme. Tako polarna lisica tokom čitave godine ima sposobnost kamuflaže, što joj odgovara za lakši ulov plena.

Njegov izgled često može da zavara: Ovaj pas je prava maza u telu snagatora, inteligentan i odan zaštitnik! (FOTO)

Polarna lisica 'u letnjem krznu'
Polarna lisica "u letnjem krznu"foto: Profimedia

Hrani se pretežno glodarima, pticama, čak i ribom, a tokom najsurovijih hladnoća, ne preza ni od toga da bude verni pratilac polarnog medveda, kako bi pojela ostatke plena koji ostanu iza ovog predatora. Kada im je dostupno, polarne lisice se hrane i povrćem.

Ženke polarne lisice kote se svakog proleća, kada na svet donose i do 14 mladunaca i kada se pretvaraju u najbrižniju majku, a istovremeno i u najsurovijeg zaštitnika svojih potomaka.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs