oaza mira

NAJVEĆI JOJ JE SAN DA ŽIVI U MALOJ KUĆI U PRIRODI: Bila je žrtva prevare, a onda je izgradila dom KOJI BI SVAKO POŽELEO

Montažna mala kuća u prirodi kao iz snova ostavlja bez daha - prava oaza mira!

Enterijer
07:18h Autor:
NAJVEĆI JOJ JE SAN DA ŽIVI U MALOJ KUĆI U PRIRODI: Bila je žrtva prevare, a onda je izgradila dom KOJI BI SVAKO POŽELEO
Montažna mala kuća u prirodi kao iz snova, Foto: Living Big In A Tiny House

Betan je inspirativna, vredna žena kojoj je bilo teško da napreduje u životu. Živela je godinama kao podstanar, a san joj je da ima svoju malu montažnu kuću. Rešena da ostvari svoju želju i izgradi dom, te krene put finansijske slobode vredno je radila i štedela. Velike poteškoće je imala oko uzimanja kredita, ali uz pomoć prijatelj se izborila. I taman kad je pomislila da će imati svoj krov nad glavom, javili su se nepredvidivi problemi.

To je trebalo da bude njen san – prvi dom koji je ikada posedovala, ali useljenje u njenu kuću pretvorilo se u noćnu moru. Kompanija koja je bila zadužena za izgradnju, nije završila sav posao, niti je ispoštovala dogovor, gazdama je bilo bitno samo da joj što pre predaju ključeve, jer su imali mnogo ugovorenog posla. Nekoliko nedelja se mučila na svom udaljenom seoskom mestu bez struje, vode i bez toaleta.

- Rekli su da izgradnja traje kratko, do šest nedelja, ali trajalo je mnogo duže. Prihvatili su mnogo porudžbina, a nisu mogli sve da postignu. Kompanija je napravila je mnoštvo grešaka i propusta pa iako sam unapred platila i očekivala „ključ u ruke“ – nije bilo tako - kaže Betan.

Nije mogla ni da sagleda sve greške odmah.

- Nije bilo vodovoda ili oluka, nisu pričvrstili ventilator za toalet, u unutrašnjosti još uvek nedostaju neke stvari, pod ima praznine; cev mašine za pranje sudova svuda je curila. Površina radnog dela u kuhinji nije ravna, ormari ne idu skroz do plavona - nabrajala je.

I dalje ne može da veruje da je bila žrtva takve prevare.

-Lista propusta je beskrajna. Bilo je to kao komedija grešaka, ali i dva do tri meseca apsolutnog pakla života bez struje, vode ili toaleta, i 18 meseci stalnog pozivanja proizvođača da obavi posao. Ne mogu da verujem da sam to preživela.

Kolings kaže da je u julu 2022. saznala da je graditelj otišao u likvidaciju.

- Pošto dugo nisam imala odgovore na e-poštu, konačno sam otišala direktno u njihovu kancelariju. I doživela sam šok! Videla sam obaveštenje da su u likvidaciji. Osim toga, suočavala sam se sa ozbiljim finansijskim problemima, jer sam digla i kredit zbog kuće, a nisam računala da ću morati da izdvajam i dodatno novac da ispravljanje tuđih grešaka. Da nije bilo mojih prijatelja, koji su mi mnogo pomogli, i dalje bih bila podstanar.

Priznaje da je koristila javne objekte u obližnjim gradovima, tuširala se na plaži i u teretani i rano odlazila u krevet, kako bi trošila što manje struje. Kupila je i prenosivi solarni panel da bi mogla da napaja svoj laptop i lampu. Sve je činila, kako bi uštedela, da bi mogla da zadrži kuću.

Pošto je prve dve godine živela štedljivo u svom domu, uspela je brzo da otplati svoje dugove. Pošto je njena kuća sada plaćena, želi i da otkupi deo zemlje na kojoj se nalazi objekta.

1 / 8 Foto: Printscreen Yotube - Living Big In A Tiny House

Betanin dom je prelep i savršeno odgovara njenim potrebama. Sa ljubavlju prema putovanjima i avanturama, ovaj dom joj pruža neviđeni nivo lične slobode da prati svoje strasti.

- Druga godišnjica u mojoj maloj kući. Zauvek sam zahvalan Tes, Rouz, Talimi, Bini, Tapsu, Džou, Majku i Šajalu što su mi pomogli da se preselim i imam svoj krov nad glavom.Život na selu je miran kao, ali i dalje bih više volela toalet na vodu. Prelazak na javni prevoz je bio dobar potez za putovanje na posao ? 6. Nisam seoska devojka, ali ću se snaći za sada. Kuća može da izdrži poplave i ciklon. Moja kuća je moja oaza mira iz koje mogu i da radim. Volim da živim u simbiozi sa vremenom - istakla je u martu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs