5 VAŽNIH STVARI KOJE DETE TREBA DA NAUČI PRE NEGO ŠTO NAPUNI 5 GODINA: Postavljanje granica je od izuzetne važnosti

5 ključnih stvari i veština koje svako dete treba da savlada pre nego što navrši petu godinu.

Vaše dete & vi
11:28h Autor:
5 VAŽNIH STVARI KOJE DETE TREBA DA NAUČI PRE NEGO ŠTO NAPUNI 5 GODINA: Postavljanje granica je od izuzetne važnosti
5 stvari koje dete treba da nauči pre pete godine, Foto: Shutterstock

Razvoj dece predškolskog uzrasta od 4-5 godina je vrlo interesantno i zabavno doba za mališane, a za roditelje je veoma važno da znaju šta se u ovom dobu razvoja dešava.

U ovom uzrastu deca istražuju i uče da izražavaju emocije. Zato je od velike važnosti da u ovom periodu usvoje pojedine veštine koje će im značiti za dalji rast i razvoj.

U uzrastu od godina deca istražuju i uče da izražavaju emocije
U uzrastu od godina deca istražuju i uče da izražavaju emocije foto: Shutterstock

To nisu veštine koje dete od pet godina treba da ima u malom prstu, niti bi bilo razumno da od njega to očekujete. Ali su svakako veštine čije usvajanje treba da počne pre pete godine.

Kako da svoja osećanja i potrebe komunicira na prihvatljiv način, poštujući druge

Najpre ih morate naučiti da identifikuju svoja osećanja. Dečje knjige su na tom putu sjajan alat. Preporuka je serijal Gašina osećanja koji se bavi upravo ovom temom i na deci razumljiv način tumači osećanja, pokazujući ujedno detetu kako da reaguje ako ga neka emocija preplavi, kroz primer malog Gaše, piše Zelena učionica.

Nemojte zanemrivati njihova osećanja
Nemojte zanemrivati njihova osećanja foto: Shutterstock

Zatim, kada se određeno osećanje pojavi, pa dete postane besno, ljuto, ushićeno, srećno, razočarano, koristite svaku priliku da imenujete osećanje koje prepoznajete kod svog deteta (“Oh, jako si ljut jer ti je Maja uzela igračku? Razumem.” “Radostan si jer su ti došla braća? Pa da, i ja sam!”) Slično radite i kad dete vidi da su vas preplavile emocije.

Kako da poštuje tuđe granice kada je u pitanju telo

Počnite sa učenjem tako što ćete ih, najpre, naučiti da traže od drugih da poštuju njihove granice.

To mi se ne dopada.”

Ne, hvala.”

“Ne volim kad me guraš. Nemoj to da radiš!”

Upostavljanje granica je veoma važno
Upostavljanje granica je veoma važno foto: Shutterstock

I uvek budite model. Postavite svoje granice na isti način kada vam se nešto ne dopada, bilo u odnosu sa detetom ili sa drugim ljudima.

Kako da se suoči sa osećanjima kad su ona baš jaka i intenzivna

Najbolji način da učite decu veštini suočavanja sa emocijama i njihovog savladavanja je da sa njima vežbate kad su smireni.

Dajte im predloge šta mogu da urade i vežbajte. Važno je da dete nauči da udaranje ljudi i uništavanje nisu način da se suoče sa jakim emocijama. Ali ako će im udaranje u jastuk, suze ili zagrljaj pomoći, to je potpuno u redu.

Dete mora da nauči da prepoznaje svoja osećanja
Dete mora da nauči da prepoznaje svoja osećanja foto: Shutterstock

Naučite ga da to što danas nešto ne mogu, ne znači da neće moći sutra

Kada dete pogreši, kada ne uspe, kada prospe mleko van šolje, ne treba da ga sačeka grdnja ili odgovor: “Rekla sam ti da si mali za to!” Kreirajte okruženje koje nudi toplinu i povezanost, a naročito onda kada dete greši. Naučite ga da je njegov um svakog dana sve jači, a ruke sve spretnije i da su greške način da nauči.

Prepoznajte i pohvalite trud, ne rezultat. Na primer: “Oduševljena sam što nisi odustao kad ti prvi put nije uspelo da nacrtaš slona. Bio si ljut, ali te to nije sprečilo da probaš ponovo. Sigurno si ponosan na sebe!”

Veoma je važno da dete dobija pohvale za svoj napredak
Veoma je važno da dete dobija pohvale za svoj napredak foto: Shutterstock

Kako da doprinese svojoj porodici i društvu na način na koji može

Mala deca silno žele da se osete korisno, zato ne oklevajte da im zatražite pomoć i da ih uključite uvek kad je to moguće. Da li je to pražnjenje mašine za sudove, prostiranje veša, zalivanje biljaka ili nešto treće, vaše dete će sigurno rado pomoći, posebno ako je to zadatak koji ne radi često.

Kućni poslovi sjajan su način da se dete oseti važno i korisno, ali i da nauči važnost odgovornosti i to koliko je važno da u zajednici svi članovi daju svoj doprinos, na način na koji mogu.

Uključite ih u obaveze sa ostalim ukućanima
Uključite ih u obaveze sa ostalim ukućanima foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs