DO ČEGA DOVODI LOŠA KOMUNIKACIJA I NERAZUMEVANJE U PORODICI: Zašto se to dešava i kako sprečiti ovaj fenomen

Zašto sve više odrasle dece odlučuje da prekine kontakt sa svojim roditeljima?

Porodica
14:48h Autor:
DO ČEGA DOVODI LOŠA KOMUNIKACIJA I NERAZUMEVANJE U PORODICI: Zašto se to dešava i kako sprečiti ovaj fenomen
Problem otuđenja porodice, Foto: Shutterstock

Otuđenje porodice postalo je preovlađujući problem poslednjih godina, a svaki četvrta osoba je to iskusila. Ovaj fenomen primećen je u mnogim zemljama širom sveta. U ovom članku ćemo se pozabaviti razlozima za ovaj trend i istražiti kako se on može rešiti.

Psiholozi smatraju da je jedan od glavnih razloga za otuđenje porodice razvoj različitih vrednosti između roditelja i njihove odrasle dece.

Kako deca odrastaju, razvijaju svoje jedinstvene identitete koji možda nisu u skladu sa verovanjima i vrednostima njihovih roditelja. Ovo se može odnositi na različite aspekte života, poput izbora karijere ili ljubavnih partnera, kao i na složenija društvena pitanja. Na kraju, to može dovesti do nesporazuma i ogorčenosti, posebno ako obe strane ne komuniciraju efikasno.

Još jedan faktor koji doprinosi otuđenju porodice je nesposobnost roditelja da prihvate nezavisnost svoje dece. Prema psiholozima, nekim roditeljima je teško napustiti sećanja svoje dece koja su bila mlada i zavisna od njih. Drugi razlog za to može biti taj što roditelji imaju prirodnu sklonost da štite i brinu o svojoj deci. Stoga se mogu boriti da se prilagode novoj dinamici u kojoj je njihovo dete samopouzdanije i odgovornije.

porodica
foto: Shutterstock

Veoma kritični roditelji takođe mogu biti izvor otuđenja porodice. Ukoliko su roditelji preterano kritični prema svojoj deci, oni se mogu osećati neprihvaćeno. Deca žele da učine svoje roditelje ponosnima, ali kada im se čini da ništa nije dovoljno, prestaće i da pokušavaju da ih impresioniraju i početi da rade za sebe.

Otuđenje od roditelja može biti oblik samozaštite za odraslu decu koja su doživela maltretiranje ili odbacivanje. I ako se od roditelja generalno očekuje da vole i poštuju svoju decu, neki to ne čine, što dovodi do sukoba i štete po nečije mentalno zdravlje. U takvim slučajevima, odsustvo kontakta može biti najbolji način da se izlečite i krenete napred. Iako je sukob normalan u porodičnim odnosima, stalno narušavanje mentalnog zdravlja može učiniti neophodnim distanciranje od roditelja. Ukoliko roditelj ne želi ili ne može da se promeni, otuđenje može biti jedini način da se zaštiti nečija dobrobit.

Roditelji
foto: Shutterstock

Ukoliko ste roditelj koji želi da se pomiri sa svojim otuđenim odraslim detetom, morate se upustiti u promišljen i pažljiv razgovor i pokazati empatiju. Prema nedavnom istraživanju, skoro 80% majki koje su bile udaljene od svoje dece okrivile su nekoga u životu svog deteta što je okrenuo njihovo dete protiv njih. Svakako da to može biti slučaj u nekim slučajevima ali je ključno razgovarati sa svojim detetom kako biste razumeli i njegovu perspektivu i šta ga je to oteralo. Pomoglo bi ako biste pokušali da saosećate sa njihovim iskustvima i osećanjima, čak i ako se ne slažete sa njima. Na ovaj način možete pronaći način da se pomirite i ponovo okupite svoju porodicu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs