renoviranje

KOMPLETNI VODIČ ZA FARBANJE PLOLOČICA: Priprema, farbanje, održavanje! (FOTO, VIDEO)

Želite osvežen izgled kupatila, a da ga ne morate celog lupati? Najbrži i najpovoljniji način jeste da ofarbate stare pločice! Pogledajte kako da sami, bez bez majstora u kući, za jedan dan osvežite kupatilo, kuhinju ili neki drugi prostor.

Enterijer
Autor:
KOMPLETNI VODIČ ZA FARBANJE PLOLOČICA: Priprema, farbanje, održavanje! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / Angela Marie Made

Stare, požutele, zamašćene, ogrebane pločice s fugama koje nikako ne možete da ušminkate, iako ih redovno perete, mogu ponovo da budu lepe i čiste kao prvog dana kada ste ih postavili.

Farbanjem pločica možete da odaberete nijansu koju ste oduvek želeli u svom kupatilu. Boje koje se koriste za pločice su potpuno pokrivne, perive i otporne na jake deterdžente, a u sebi sadrže i komponentu koja sprečava pojavu buđi, što je neophodno za prostorije poput kupatila i kuhinje.

Boje koje se koriste za farbanje pločice su potpuno pokrivne, perive i otporne na jake deterdžente, a u sebi sadrže i komponentu koja sprečava pojavu buđi.

Postoje dva različita seta: za farbanje zidnih i za farbanje podnih pločica. Postupci pripreme i nanošenja su takođe različiti, jer podne pločice zahtevaju visoku otpornost na habanje, kako ne bi došlo do guljenja farbe, čega se svi plaše.

Farbanje zidnih pločica

Način farbanja je prilično jednostavan i nije vam neophodan majstor i ako ste pedantni, možete da ovo uradite sami.

Na početku zidne pločice moraju da se operu jačim abrazivnim sredstvom. Nakon čišćenja, nanosi se sloj prajmera, a sutradan sloj boje. Potrebno je oko 24 sata da se boja osuši.

S obzirom na to da je boja vrlo pokrivna, dovoljan je jedan sloj prajmera i jedan sloj boje. Ako vam naravno ostane boje, možete naneti još jedan sloj nakon što se prvi osuši.

Koristite valjak koji ostavlja glatku površinu dok četku samo za manje pristupačna mesta, na primer, uglove.

Farbanje podnih pločica i kade

Podne pločice morate da namažete u dva sloja.

Za nanošenje se preporučuju valjci i četke (za manje pristupačna mesta) za ekstra glatke površine. Tom prilikom ne ostaju nikakvi tragovi nanošenja, što je veoma važno za savršen rezultat ofarbane keramike.

Nakon čišćenja podne keramike, podne pločice i kada prvo se prešmirglaju površinski šmirglom granulacije P180. Zatim se prebrišu odgovarajućim razređivačem. Nakon ovoga se maže prvi sloj boje, pa za 3-4 sata kada je suvo na dodir, nanese se i drugi sloj boje.

Dugotrajno rešenje

Ne preporučuje se kvašenje poda i kade prva tri dana, a nakon toga se normalno koristi, pere i održava.

Kao pokazatelj koliko su boje za farbanje keramike otprorne, ističu brojni kupci koji su farbali pre 4-5 godina, i tvrde da i dalje sve stoji netaknuto.

Koliko košta farbanje pločica

Za oko 3000 dinara možete da dobijete novi izgled kupatila. U ovu cenu uračunato je farbanje poda kupatila površine od oko 5m2 ili zidnih pločica površine od oko 10-12m2.

Sav potreban materijal, boje i alat za vaše osveženo kupatilo, kuhinju ili terasu možete pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama za boje, a od skoro ih možete naručiti i preko Interneta.

Pogledajte i video u kojem je prikazan ceo proces:

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs