Savet

PRAVILO OD 2 MINUTA ZA SREĐIVANJE KUĆE: Nakon ovog nema nereda u stanu!

Pravilo dva minuta kaže da ono što se može uraditi za manje od 2 minuta treba da se uradi odmah.

Enterijer
Autor:
PRAVILO OD 2 MINUTA ZA SREĐIVANJE KUĆE: Nakon ovog nema nereda u stanu!
Foto: Shutterstock

Pravilo dva minuta kaže da ono što se može uraditi za manje od 2 minuta treba da se uradi odmah.

Mnoge stvari je zgodnije i isplativije raditi upravo sada, a da ih ne odlažete na neodređeno vreme. To su stvari kao što su:

  • Kratak odgovor na mejl;
  • platiti račun preko onlajn banke;
  • staviti priznanicu na mesto za priznanice i td.

One stvari koje se rade za dva minuta, bolje ih je uraditi odmah i zaboraviti na njih.

Kada primeniti pravilo do 2 minuta:

Univerzalni princip koji Dejvid Alen predlaže u Getting Things Done je da ako imate zadatak pred sobom, odlučite da li treba da ga uradite sada. A ako je potrebno, da li će to trajati manje od 2 minuta? Ako jeste, uradite to sada. Ako ne, ostavite po strani.

Navike

Kompletan sistem toka posla se tu, naravno, ne završava, ali razvijanjem navike da radite stvari koje traju manje od 2 minuta, možete postići značajno povećanje produktivnosti. Ova navika štedi mnogo živaca i vremena.

Naravno, 2 minuta je čisto uslovno vreme. Ako ima dovoljno vremena, može trajati i do 5 minuta. U redu je ako to sve traje 3 i po minuta umesto 2. Čak i ako je 20 minuta, sledeći put ćete već znati koliko je vremena potrebno za ovu vrstu zadatka i planirajte vreme da ga završite u skladu sa tim.

Mnogi kućni poslovi mogu se obaviti za manje od 2 minuta. Postavljanje stvari na njeno mesto verovatno neće trajati mnogo duže nego ako je bacite tamo gde ste sada. A dugoročno gledano, rezultat je značajno drugačiji - red, kada su sve stvari na svojim mestima, ili nered koji treba povremeno da se rešava.

Može se ispostaviti da stvar nema svoje mesto - obično su te stvari koje se mogu naći bilo gde. Sada je vreme da nađemo mesto za te stvari. Najlakši način je da zapamtite kada ste taj predmet koristili i gde. Očigledno, zgodno je ostaviti stvari u blizini mesta gde se najčešće koriste:

knjige čuvajte na policama, nedaleko od mesta gde ih čitate. Igračke u kropi za igračke, pored prostora za igru i td.

Uzrok haosa u kući

Uzrok haosa i nereda kod kuće, na poslu, nije stvar karaktera, već u tome što nemate dobru metodu organizovanja. Organizacija se može (i treba!) naučiti. Pošto ste naučili kako se to radi i isprobali u praksi, dobro je razviti naviku da se ponašate na ovaj način. A iz skupa navika se formira ono što nazivamo „karakter čoveka”.

Zaključak

Navika da se pridržavate pravila: uradite stvari odmah ako traju manje od 2 minuta može doneti neverovatne rezultate. Videćete da će vam kuća biti neverovatno čista, ako ovo primenjujete!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs