obratite pažnju

ISKORISTITE SVAKI CENTIMETAR: Saveti za uređenje malog stana najbolje dizajnerke na svetu! (FOTO)

I ako živite u malom stanu u centru grada ili pak imate manju vikendicu u planini, život u malom prostoru lako može da od udobnog i zanimljivog postane haotičan. Da tako ne bude, tu su saveti Keli Verstler, jedne od najboljih dizajnerki enterijera na svetu.

Enterijer
Autor:
ISKORISTITE SVAKI CENTIMETAR: Saveti za uređenje malog stana najbolje dizajnerke na svetu! (FOTO)
Keli Vrestler, Foto: Profimedia

Radovi Keli Verstler obajvljivani su u magazinima Vog, Njujorker, radila je enterijere na Beverli Hilsu. Poznata je po uređenju velikih hotela, ali i po sjajnim idejama za dizajn malih prostora. Baš te ideje mogu vam pomoći da maksimalno iskoristite kvadraturu svog doma.

Nameštaj sa nožicama

„Da bi mali prostor bio veći, razmislite o nožicama na svim komadima nameštaja“, kaže Keli.

Naime, ako imate nameštaj koji se stapa sa podom, oko neće ići dalje od linija prednjeg dela nameštaja. S druge strane, ako imate komade nameštaja koji su podignuti na noge – kauči, kreveti, police za knjige, trpezarijski stolovi, stolice – lako ćete proširiti svoj podni prostor i vizuelno stvoriti više površine.

Ogledala

„Biti dobar dizajner ponekad znači i vizuelnu varku, a ogledalo je savršeno za to“, objašnjava Keli.

Uz ogledala lako i brzo možete da uvećate prostor jer ona stvaraju dubinu i reflektuju pozadinsko svetlo uz koje prostorija postaje otvorenija i veća nego što jeste.

Zato u malom stanu treba da imate makar jedno ogledalo.

„Možete da stavite i ono od poda do plafona, a možete i stavite nekoliko različitih ogledala… Ako želite da uvećate svoju malu dnevnu sobu, kupite tri ogledala i postavite ih na zid — i to će potpuno transformisati prostoriju”, kaže Keli.

Za malu spavaću sobu ogledalo kao uzglavlje je odličan način da prostor prodiše.

Soba dva u jedan

„U mnogim našim stambenim projektima imamo ono što ja zovem sobe mešovite namene“, objašnjava Keli.

Na primer, jednom od Kelinih klijenata je trebalo da mala spavaća soba ujedno bude i prostor za posao i goste, pa je Keli dizajnirala višenamenski ležaj, dugačak kauč koji bi vlasnik mogao da koristi kao spavaći krevet, kao kauč za posao ili kao sofu za goste.

Zatim je pored kreveta stavila mali stočić koji može da služi i kao sto za piće i kao noćni stočić.

Kada dizajnirate manji prostor, mislite o komadima koji mogu da imaju najmanje dvostruku namenu.

Boje

Keli se za sajt mastercalss.com prisetila i kako je obojila zidove u svom prvom stanu.

“Preselila sam se u Los Anđeles u jednu istorijsku zgradu. Na vrhu mojih prozora bio je vitraž i bila je tu ta limun žuta boja. Baš mi se svidela. Onda sam kupila u radnji dosta žute boje i njom obojila celu dnevnu sobu. A onda sam počela da eksperimentišem i u drugim prostorijama.“

Nakon toga Keli je otkrila da je jaka boja naime prostor učinila većim, mada mnogi beže od njih kad uređuju mali stan.

“Boja ujedinjuje prostor“, kaže Keli i preporučuje da bojenje u jednostavne palete boja može da od vašeg malog prostora učini jednu celinu koja deluje veće nego što jeste.

Iskoristite svaki centimetar

Keli opisuje dobro korišćenje prostora kao dizajniranje čamca – morate uzeti u obzir svaki centimetar i iskoristiti ga jer je to jednostavno neophodno u dizajnu malog prostora.

Naime, Keli je dizajnirala jednu gradsku kuću u kojoj su klijenti želeli i bar.

„Palo nam je na pamet da postoji šupljina na stepeništu ispod ograde. I tako smo tu postavili skriveni bar.”

Keli je iskoristila kutak za koji klijenti nisu ni primećivali i transformisala ga je u malu prostoriju – čineći ovu kućicu većom. Slično možete i vi – da iznova proverite svaki kutak u svojoj maloj kući ili stanu, pogledate ga drugim očima i potom korisno upotrebite tih još nekoliko kvadratnih metara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs