Veoma lako i jednostavno

Rešite se mrava bez korišćenja pesticida: Lovorov list, kreda i cimet sprečavaju ove napasnike!

Ukoliko ste ovih dana primetili mrave kako gmižu po svim mogućim površinama u vašoj kući, nemojte paničiti samo primenite neke od naših saveta i dobro očistite kuću
Enterijer 12.06.2014. - 12:23h Autor: mojenterijer.rs
Foto: Shutterstock

Ukoliko ne želite da koristite pesticide i imate malu decu u kući ili kućne ljubimce, predlažemo vam prirodne načine, uz pomoć kojih se možete boriti protiv ovih malih napasnika.

 

Mravi se često pojavljuju u kuhinji, na podu, po zidovima … Srećom, postoji mnogo načina da ih se rešimo. Pre svega, nephodno je da kuću održavate čistom i ne ostavljajte ostatke hrane na otvorenom.

 

Ovih deset kućnih poslova možete da uradite za minut, a više možete naći OVDE.

 

Sok od limuna

 

Pospite kritična mesta sveže isceđenim sokom od limuna. Limunska kiselina mravima smeta i čim je osete, oni se udaljavaju se od nje. Takođe, kriške limuna možete staviti u uglovima vaše kuhinje.

 

Lovor

 

Lovorov miris takođe odbija mrave. Lovorove listiće rasporedite na mestima gde mravi najčešće dolaze. Oni ostaju daleko od mirisa koji im ne prija!

 

Kora od krastavca

 

Ostavite kore krastavca na područja na kojima se pojavljuju mravi. One su otrovne za mrave.

 

Napravite same pastu za čišćenje rerne, a više možete naći OVDE.

 

Sirće

 

Sirće možete koristiti na više načina. Sirće možete sipati direktno na mesto odakle izlaze mravi, naravno ukoliko ga pronađete. Ono garantovano uništava sve mrave i sprečava njihovo ponovno pojavljivanje. Zatim, možete poprskati uglove i male rupe kombinacijom - sirće i deterdžent za suđe. I još jedan savet, brišite podove vodom u koju ste stavili sirće. Vaša kuća će blistati i biti dezinfikovana, a mravi će potpuno nestati.

 

Cimet

 

Esencijalno ulje cimeta nanesite na svim delovima gde se mravi pojavljuju (to možete uraditi pomoću štapića za uši). Takođe, možete napraviti mešavinu od pola litre vode i dve kašike cimeta. Dobijenom mešavinom poprskajte mesta gde se mravi nalaze. Cimet u prahu takođe možete koristiti u borbi protiv mrava. Mravi ne podnose intezivan miris cimeta, te će u kolonama brzo nestati iz vašeg doma.

 

Kako da se oslobodite legla bakterija možete da nađete OVDE.

 

Dečiji puder

 

Dečiji puder je još jedan dobar način da se oslobodite mrava. Možete ga poprašiti na svim mestima gde se mravi pojavljuju.

 

Voda i deterdžent za suđe

 

Prokuvajte litar vode i dodajte par kapi deterdženta za suđe. Ovom mešavinom natopite kritična mesta. Ovaj odličan trik možete koristiti i za uništavanje korovo u vašoj bašti.

 

Kreda

 

U mnogim poljoprivrednim apotekama možete jeftino nabaviti kredu za mrave. Jednostavno povucite liniju i ne brinite se, mravi  neće preći preko nje. Obična (školska) kreda je takođe odlično rešenje u borbi protiv mrava. Povucite linije ili namrvite kredu u rupicama odakle se pojavljuju mravi.

 

Soda bikarbona i šećer u prahu

 

Pomešajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smesu stavite na mesto gde se nalazi najviše mrava. Za par dana ih više neće biti. Pored sode bikarbone i šećera, mravi ne vole kuhinjsku so. Na isti način i kuhinjsku so možete koristiti u borbi protiv mrava.

 

A  kako da očistite prljave fuge uz pomoć namrinica iz kuhinje možete naći OVDE.

 

Mlevena kafa

 

Obična mlevena kafa, miriše divno... Međutim, njen jak miris ne prija mravima. Stavite je na mesta odakle mravi izlaze. Kafa ih neće uništiti već samo naterati da promene stanište (izvan kuće, naravno).

 

Mravi umeju da budu nesnosni, zato vam predlažemo sve načine na koje možete da oterate male napasnike...

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...