SVE MOŽETE SASVIM SAMI!

OVO JE 10 TAJNI SAVRŠENO OKREČENIH ZIDOVA: Profesionalci vam ih neće otkriti!

Pre nego što otpočnete sa krečenjem svog doma, pročitatjte kojim se to trikovima služe profesionalni moleri

Enterijer
Autor:
OVO JE 10 TAJNI SAVRŠENO OKREČENIH ZIDOVA: Profesionalci vam ih neće otkriti!
Foto: Shutterstock

Tokom proleća i leta mnogi se upuštaju u kućne radove, a krečenje zidova mnogima je na vrhu liste prioriteta. U nastavku pronađite sve tajne uspešnog krečenja, koje profesionalci skrivaju od nas i pomoću kojih će vaši zidovi izgledati savršeno.

1. Sanirajte neravnina i rupa

Površina koju bojite mora biti savršeno glatka ako želite savršen rezultat. Brusni papir veran je saveznik u uklanjanju neravnina. Zid brusite od dna prema vrhu, horizontalnim, tj. vodoravnim pokretima. Neka pritisak ruke na brusni papir bude srednjeg intenziteta – dovoljno jak da ukloni neravnine, ali ne prejak kako ne biste stvorili nova oštećenja. Nakon toga proverite postoje li veće rupe. Njih možete ispuniti masom za gletovanje i ne zaboravite da i taj sanirani deo zida nakon gletovanja morate prebrusiti kako biste ga izravnali.

2. Trakom obložite sve uglove i zatim je osigurajte

Pre bojenja sve rubove zidova potrebno je obložiti trakom. Koristite zaštitnu krep-traku specijalizovanu za molerske radove jer ona neće ostaviti lepljivi trag nakon odstranjivanja, kao što je slučaj s mnogim drugim samolepljivim trakama. Kako biste sprečili razlivanje boje ispod trake, pređite preko nje soboslikarskom lopaticom, jer ćete tako isterati sav vazduh koji se možda skriva ispod površine i zatvoriti sve prostore kroz koje bi boja mogla "pobeći" ispod nje.

3. Ne oblažite podove prostorije plastičnom presvlakom

Ako se brinete da ćete uništiti svoje podove tokom bojenja, radije ih zaštitite pamučnim platnom. Plastične presvlake lako se pocepaju, ostaci boje na plastici sporije se suše i zato ih nogama tj. obućom često prenosimo po svom domu. Iako je platno skuplja opcija za zaštitu podova, delotvornije je jer upija ostatke boje i ne kliza se prilikom kretanja. Platno možete kupiti na metre u svim trgovinama specijalizovanim za prodaju materijala i tkanina.

4. Operite valjak (ili navlake) pre upotrebe

Ako ste kupili valjak s odvojenim navlakama, pre prve upotrebe skinite ih s osnove valjka i operite u vodi s malo tečnog sapuna. Isto možete uradite s "običnim" valjkom bez navlake. Na taj način maknućete s valjka sva viseća vlakna koja bi u suprotnom mogla završiti na vašim zidovima. Navlake ili valjak nakon toga morate dobro ocediti i zatim ih možete koristiti za bojenje bez prethodnog sušenja.

5. Koristite nijansiranu osnovnu boju

Gletovana područja često su vidljiva nakon nanošenja bele osnovne boje. To se događa zato što glet masa iz boje izvlači vlagu i tako vizualno stvara dojam bledih mrlja. Rešenje za taj problem je nanošenje nijansirane osnovne boje umesto bele. Ako planirate neutralnu završnu boju, birajte neutralnu osnovnu boju. Važno je samo da osnovna bude slična završnoj, a kako biste pravilno odabrali, prilikom kupovine boje posavetujte se s prodavcima.

6. Pomešajte boju

U zavisnosti od toga kolika je površina prostora koji nameravate da okrečite, može vam biti potrebno više kanti boje. Nije tajna da ista boja istog proizvođača može varirati od jedne kante do druge, stoga pre bojenja obvezno pomešajte potrebnu količinu u jednoj kanti kako biste osigurali konzistentnost.

7. Bojite namočenim valjkom ili četkom

Većina nas ima naviku valjak ili četku nakon močenja u boju trljati o kantu ili spremnik s bojom u želji da odstranimo višak boje, ali tako zapravo odstranjujemo većinu boje. Profesionalci će nakon umakanja lagano udariti svaku stranu valjka ili četke o kantu, tako će stvarni višak otpasti i na alatu će ostati dovoljno boje za pravilno krečenje.

8. Počnite da bojite od stropa

Ako bojite kompletnu prostoriju, glavno pravilo u toj situaciji kaže da prvo bojimo plafon. Tako sprečavamo curenje boje na pregradne zidove koje je neizbežno prilikom molerskih radova.

9. Završite jedan zid pre nego što počnete bojiti drugi

Bojenje svih uglova u sobi i prelazak na zidove čini se kao jednostavnija opcija, ali ako želite da prostorija na kraju izgleda besprekorno, svaki zid tretirajte zasebno. Do odstupanja u izgledu zidova dolazi zato što se boja nanesena četkama (uglovi) i ona nanesena valjkom (zidovi) ne mogu ispravno pomešati ako ih nanesemo u različito vreme. Zbog toga prvo četkom sredite uglove jednog zida i odmah valjkom obojite ostatak jer će se tako boja pravilno "blendovati" i sušiti istovremeno.

10. Boju s prozorskog stakla uklonite žiletom

Ostaci boje na prozorskim staklima neizbežni su tokom krečenja prostorije, ali nemojte se nervirati zbog toga jer se lako odstranjuje sa stakla. Ne dirajte je dok je vlažna, nego je jednostavno laganim pokretom ostružite kada se osuši najobičnijim žiletom.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs