Pamet u glavu

PRE KUPOVINE STANA: Obavezno obratite pažnju na OVO!

Kad odlučite da kupite stan, evo šta morate da gledate širom otvorenih očiju - u ovom leži nedostatak

Enterijer
16:39h Autor:
PRE KUPOVINE STANA: Obavezno obratite pažnju na OVO!
Foto: Shutterstock

Pre nego što krenete u kupovinu stana, morate da znate koja vam lokacija odgovara i koliko imate para na raspolaganju. Jasno je da su stanovi u centru skuplji od onih na periferiji i da ćete tamo dobiti manju kvadraturu za isti novac. Odmah razrešite dilemu oko lokacije, inače ćete samo izgubiti vreme gledajući stan koji vam je nedostižan.

Kada izaberete poželjne lokacije, na vama je i odluka želite li stan u novogradnji, neki iz doba socijalizma ili još stariji, predratni. Svaki ima prednosti i mane, zato izvagajte šta vam treba i proverite stanje u kakvom je nekretnina pre nego potpišete ugovor. Kad kupujete preko agencije, dobro se raspitajte na kakvom je ona glasu i koliko dugo postoji.

Kupovina u nadogradnji

Ako vam se dopada spoljašnji izgled zgrade u kojoj je novi stan, prvo dobro proverite ko je investitor i koje je još stambene objekte izgradio. Zgrada mora da ima građevinsku i upotrebnu dozvolu, kao i potvrdu da je prošla tehnički prijem. Neka vam ne bude teško da porazgovarate s nekim od stanara i saznate koliko su zadovoljni.

Već ulazna vrata, stepenice i kvalitet lifta, kao i materijali kojima su zidovi i hodnici obloženi, govore da li je zidano jeftino ili birano skuplje. Obratite pažnju na to da li se keramika odlepljuje, je li okrnjena, ima li na zidovima stepenica pukotina, što je sve znak fušeraja.

Kad uđete u stan, pogledajte spoljne jedinice klima-uređaja i ko je proizvođač. Zna se koje su klime bolje, a koje lošije, pa će vam biti jasno šta prodavac nudi. Nigde ne treba da se vide niti osete buđ ili kondenzacija.

Obratite pažnju na svaku sitnicu

Bitna su i ulazna vrata. Ona dobra su teška, masivna, ne propuštaju buku i već se po njima vidi dalja unutrašnjost. Obavezno proverite kako se zaključavaju i otvaraju da ne biste zvali majstore već mesec dana posle useljenja.

U svim sobama pregledajte podove, pogotovo parket, koji ne sme da bude odlepljen, pa ponovo lepljen. Zidovi treba da su ravni, što se najbolje vidi pod reflektorom u mraku. U kuhinji i kupatilu odmah se primeti kvalitet sanitarija, pogotovo tuš-kabine. Ventili ne treba da su vlažni, mlaz vode u slavinama dobar, nigde ne sme da kaplje. Roletne treba lako da se podižu i spuštaju. Od kvaliteta radijatora i njihovog broja zavisiće vam toplota u stanu. Probajte da uključite grejanje i vidite rade li kako treba pojedinačno. Prozori su takođe zaduženi za očuvanje toplote, otvarajte ih i zatvarajte da im osetite težinu i kako dihtuju. Važno je da li su običan PVC, drvo ili aluminijum. Najzad, prekidači, interfoni i termostati moraju da rade perfektno.

Stara gradnja iz socijalizma

Ovih stanova ima najviše i osim onih koji su luksuznije građeni za političku strukturu, najčešće su zidani šablonski i zahtevaju obnovu ili adaptaciju. Na to odmah morate da računate i dodate kupovnoj ceni novac u ove svrhe. Takvi stanovi obično su od čvrste građe, nisu nekvalitetni, ali im je raspored često neprivlačan, a hodnici, kuhinje i kupatila mali i sa lošim sanitarijama i keramikom. Čeka vas potpuna zamena stolarije, podova, a proverite statiku zgrade kako biste mogli neke od zidova da srušite, a neke da dogradite.

Budite spremni da ćete verovatno iz svoga džepa dati i deo novca za obnovu fasade i plaćati održavanje, lifta kao i za čišćenje zgrade, a pored toga obavezno proverite koliki vas računi za komunalije i druge obaveze čekaju na mesečnom nivou. Predratni stanovi

Skupi su, u centru svakog grada, a stari su i više od 100 godina, što znači da su mnogi kao spomenici kulture pod zaštitom države. Njihova cena je visoka, a za vraćanje starog sjaja uglavnom traže velika ulaganja. U njima je sve pod znakom pitanja, od daščanih podova ili starih parket, do visokih salonskih plafona. Sanacija podova je veliki izdatak, a verovatno vas čeka i kompletna zamena električnih instalacija, vodovodnih cevi i sanitarnog čvora. Predratni stanovi su samo za one sa dubokim džepom. Ali kada ih srede, nijedna im novogradnja nije ravna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs