PRELEPO

DETALJI KOJI ĆE VAŠ BALKON PRETVORITI U KUTAK MIRA I UŽIVANJA: Ovog leta opustite se u svojoj ličnoj zen oazi!(foto)

Uređenje balkona ne mora biti skupo, potrebno vam je samo malo mašte i dobrih ideja

Enterijer
16:48h Autor:
DETALJI KOJI ĆE VAŠ BALKON PRETVORITI U KUTAK MIRA I UŽIVANJA: Ovog leta opustite se u svojoj ličnoj zen oazi!(foto)
Foto: Shutterstock

Leto samo što nije zakucalo na vrata! Premda trenutno muku mučimo s kišnim prolećem posebno nas raduju prognoze prema kojima će godišnje doba pred nama biti upravo onakvo o kakvom sanjamo - dugo i toplo. Sunčani dani mame da sve više vremena provodimo na otvorenom, a mnogima omiljeno mesto u njihovom stanu postane balkon ili terasa.

Kada govorimo o uređenju terase, balkoni su postali prave male zen oaze, a kako da i vi pretvorite svoj u jednu takvu, možete saznati u nastavku.

1. Dekorativni jastuci

Kažu kako je moć u detaljima pa ne čudi što smo našu listu započeli s dekorativnim jastucima. Naime, ponekad je i jedna sitnica dovoljna da celom prostoru da sasvim novi izgled. A upravo to na balkonu ili terasi možešte postići uz pomoć dekorativnih jastuka i jastučnica.

Uz njih ćete lako "osvežiti prostor" bez probijanja kućnog budžeta. Od cvetnih, preko geometrijskih motiva pa sve do onih izvedenih od veštačkog krzna, ponuda je zaista raznovrsna, pa verujemo kako ćete bez problema uneti dašak svežine bez puno dodatnih izdataka.

2. Rasveta

Pri postizanju opuštene atmosfere veliku ulogu igra i rasveta. Društvene su mreže poslednjih godina preplavile fotografije balkona i terasa ukrašenih romantičnim lampicama. Moramo priznati kako im ni mi nismo mogli odoleti! Osim lampica, pri uređenju balkona možete koristiti baterijske lampe, solarne svetiljke, a sve popularniji su i fenjeri. Naš favorit u ovom slučaju su oni koji metalne okvire spajaju s prirodnim materijalima poput bambusa ili jute.

3. Tekstil

Uz dekorativne jastuke, od velike pomoći pri kreiranju udobnog ambijenta mogu biti i preostali komadi tekstila, poput ćebadi, prekrivača ili tepiha. Mekana ćebad i pokrivači postaće preko potrebni kada naglo zahladi u večernjim satima, dok tepih na otvorenom stvara osećaj sigurnosti i dobro dođe kad ste bosi na balkonu. Stoga, spremno se poigrajte materijalima i uzorcima, videćete kakav sjajan učinak može postići tekstil.

4. Ukrasne tegle i saksije

Ako ste ikada pretraživali članke na temu uređenja balkona zasigurno ste naišli na podatak prema kojem se sugeriše kako su ugodni balkoni nezamislivi bez biljaka. I to je istina! Onim što doprinose kreiranju zen ambijenta, one mogu služiti i kao zaštita od nepoželjnih pogleda. Odabir balkonskog bilja uvelike zavisi o položaju na koje će biti postavljeno, njihovoj nameni i vrtlarskim (ne)sposobnostima vlasnika objekta.

Dok na navedene stavke neretko ne možete uticati, ono na što možete jeste da odaberete atraktivne ukrasne tegle u koje ćete zasaditi bilje. Neke od njih su i prava mala umetnička dela koja će vam već pri samom pogledu izmamiti osmeh na lice.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs